Station overslaan

scale_488_0;donotenlarge

Nog nooit van gehoord als voetbalterm. Maar sinds vrijdagavond weten we wat dat is. Met dank aan Frank Snoeks en die heeft ‘t weer van Louis van Gaal.

De F’jes doen het graag. In 1 spurt naar de goal. Dat wordt ze gauw afgeleerd. “De bal afgeven! Samenspelen! Niet alles alleen doen. Overspelen!”

Johan Cruijff introduceerde de Hollandse School. Hij maakte korte metten met ”lange ballen naar voren” Dat was laf spel. Vrijdagavond de 13e noemde Youri Mulder het in het gesprek in de pauze van de Nederland Spanje armzalig voetbal. De bal rondspelen, “als jij de bal hep kan de ander geen goal maken”,” opbouwen van achteruit”, “kansen creëren”, dat is modern voetbal. Het moet swingen. Kijk eens hoe knap we kunnen voetballen!

Het rondspelen, door FC Barcelona tot kunst verheven noemen we inmiddels tikkietakkievoetbal. Als kijker fascineert het je soms, maar steeds vaker is het niet om aan te zien. “Naar voren”, denk je dan als de bal voor de zoveelste keer teruggespeeld wordt. “Schiet eens een keer”, als de bal weer overgespeeld wordt.

Van Gaal heeft een nieuwe naam bedacht voor lange ballen naar voren en dribbelend naar de goal gaan: ” Een station overslaan.” Een voorzet van Daley Blind over een half voetbalveld, pats op het hoofd van Van Persie: GOAL! Robben al dribbelend met een snelheid van 37 km per uur naar de goal. GOAL! Heerlijk om naar te kijken en uitermate succesvol. “Een station overslaan”: goed idee Lowie, en misschien ook op andere terreinen aardig om te introduceren?

 

(cartoon, Leo Kemper)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s