Wintertijd

foto-7

Wie heeft dat toch verzonnen? Wintertijd en zomertijd. Vooral vanaf het moment dat de zomertijd ingaat protesteert alles in mij. Niet uit bed kunnen, zin in eten op de verkeerde tijd. De gordijnen die niet meer dicht hoeven ’s avonds. En dan heb ik het niet eens over alle klokken die omgezet moeten worden en altijd weer de puzzel: uh moet die nou voor of achteruit de klok?

Bekend is dat een groot deel van de bevolking nadelen ondervindt van de zomertijd: slaapproblemen, minder uitgerust, middagdip. Ouders van kleine kinderen weten er van mee te praten. En de dieren. De koeien in de wei gaan niet ineens een uur eerder melk geven. De gevolgen van de omschakelingen hebben meer invloed op de mens dan gedacht. Nederland heeft sinds 1977 weer zomer- en wintertijd. Na de energiecrisis was het vanuit de gedachte energie te besparen. Je maakt optimaal gebruik van de natuurlijke lichtbron: de zon. Het is de vraag of dat inderdaad het geval is. Airco’s die langer aan moeten doen het energievoordeel voor een groot deel teniet. De meeste landen in de wereld doen er niet aan. In Nederland gaan ook steeds meer stemmen op om het af te schaffen. Het zou een achterhaald concept zijn. Het ingebouwde ritme van de mens moet je niet verstoren door kunstmatig de tijd te veranderen. Gewoon het hele jaar wintertijd aanhouden dus. Je aanpassen aan de ligging van het land ten opzichte van de zon.

Rusland is ons al voorgegaan. Daar wordt de zomertijd afgeschaft. Altijd wintertijd. De Doema nam de maatregel. Volgens zeggen op aandringen van Mr Poetin himself, die ’s ochtends zo slecht op gang kon komen. Dat bedoel ik nou.

2 gedachtes over “Wintertijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s