Above us only sky

Vandaag 8 december is de dag dat John Lennon werd vermoord. Ik weet dat zo goed omdat het de verjaardag was van mijn lief. Bij de afwas na het feestje hoorden we het op het transistorradiootje. Hadden we die avond gedanst voor of na dit bericht? Ik weet het niet meer. Wel dat we dansten en dat was niet gebruikelijk. Imagine.

Het ultieme nummer van John Lennon: Imagine.
Jaren geleden werd ik door een collega op de vingers getikt: hoe kon ik de tekst van dit nummer met kerstmis in het personeelsblad van een Christelijke School plaatsen? “Imagine there’s no heaven, no hell below us. No possessions, no need for greed or hunger and no Religion(!) too”. Imagine!

Theodoor Holman, de vriend van Theo van Gogh beweert dat van religie alleen maar oorlog komt. De schrijfster Anna Enquist is het daar helemaal mee eens. En in die opvatting staan ze niet alleen. Velen zeggen het hen na met als argument, kijk naar Is(is), Noord Ierland de kruistochten, godsdienstoorlogen. Je kunt er niet omheen: geloof en geweld, in naam van een hogere macht elkaar het leven benemen.. Imagine.

John Lennons’ tekst lijkt naadloos aan te sluiten bij de woorden van Holman. Of toch niet. Nee anders. Ik zeg dat deze tekst juist zo religieus is als maar wezen kan. Het gaat over dromen hoe de wereld eruit zou kunnen zien, zonder haat, armoe, honger, oorlog en geweld. Verenigd, niemand uitgezonderd, niet buitengesloten om wie je bent, wat je bent. Geen angst voor de hel, je niet in slaap sussen met de hemel later. “Living life in peace, living for today”.
Imagine:
Leven in vrede, in vrijheid. De hemel op aarde.

Above us only sky.

IMG_0286.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s