Melania

“Alles is nep aan haar”, zegt de vrouw tegenover mij, als ik haar vraag wat ze vindt van Melania Trump. Ik vind Melania wel mooi. Typisch een vrouw uit Oost Europa die weet hoe ze moet bewegen. Kaarsrecht, koninklijk. Ik vind haar ook raadselachtig, fascinerend. Geen pleaser, zeldzaam dat je haar ziet lachen, soms lijkt ze eenzaam naast die rare echtgenoot van haar. Maar wie is ze?  Wat denkt ze? Ze schijnt intelligent te zijn, spreekt vloeiend 5 talen. Geboren in Nova Mesto voormalig  Joegoslavie, dochter  van een vader die iets deed met auto’s en motorfietsen, haar moeder actief in modewereld. Ze groeide op in een eenvoudig appartement, aldus Wikipedia, zo’n betonnen vierkant, zonder kraak noch smaak, waar het Oostblok mee vol staat. Op haar 16e deed ze naast haar studie al modellenwerk en toen ze 18 was liep ze op de catwalk in Milaan. Ze werd een topmodel, alle dure bladen hadden haar op de cover. Een eigen sieradenlijn, horloges, make-up. En sinds 2005 getrouwd met Donald Trump. Haar bekend vanuit het Trumpmodel Management. 

Vorige week zag ik een foto waarop ze lachte. Toen ik haar twitteraccount bekeek zag ik dat ze dat wel degelijk kan: lachen. Bij kinderen in China, met de presidentsvrouw in Korea, en vorige week op foto’s van het in kerstsfeer omgetoverde Witte Huis. Ik vroeg me af of ze ook kan gieren van de lach, aan de telefoon, met haar moeder, of een vriendin van vroeger. En lekker klagen. Over die man van haar. Hoe die doet, en wat hij er allemaal uitgooit. Dat het soms niet meevalt. Dat ze er soms helemaal klaar mee is. En dat die vriendin dan zegt: let it be, je hebt een eigen huis, een leuke zoon en je bent wel mooi de First Lady van het machtigste land op aarde! We zijn allemaal jaloers op je!