vriendinnetjes


Twee Amsterdamse joodse vriendinnetjes beiden 5 jaar oud. Kort nadat de foto is gemaakt wordt Barabara Aal (links) gedeporteerd naar Westerbork. Op 25 oktober 1944, vijf dagen na haar zesde verjaardag wordt ze in Auschwitz vermoord. De ouders van Mirjam Kauffmann (rechts) laten hun dochter onderduiken. Zij overleeft. Haar ouders Walter en Eva worden respectievelijk in Bergen-Belsen en Auschwitz omgebracht. 

Foto Annemie Wolf (@ Monica Kaltenschnee), 13 augustus 1943   Fototentoonstelling Holocaustmuseum Amsterdam januari 2019

Dit weekend werd de Holocuast herdacht. Met een stille tocht en een plechtigheid bij het Auschwitzmonument in Amsterdam. In de stromende regen. Femke Halsema de burgemeester van Amsterdam stelde dat het heel belangrijk is ” om steeds weer te vertellen en door te vertellen, opdat het nooit weer kan gebeuren”. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comite 4 en 5 mei, wees op het belang van een namenmonument.

Ik kijk naar de foto. Lees het onderschrift. Namen. Plaatsen. Data. Een verhaal. “Opdat het nooit weer kan gebeuren”. Was het maar waar. Was het maar waar. Konden we dat maar.