geen tekst


Het kleine meisje laat het raam in de auto zakken. Ze blaast over haar hand en roept: hou van jou. De vrouw aan de deur roept terug: ik van jou. 

Het ik hou van jou, is niet langer voorbehouden aan het intieme moment tussen twee geliefden, of de bekentenis van een wanhopige verliefde. Houden van. Ik hou van je. Wat bedoelen we daar precies mee. Wat bedoel ik er precies mee. In een uitzending van Human Interest op de zondagmiddag praat een groep jonge mensen over dit onderwerp. Ze praten over diepzinnige onderwerpen terwijl ze een maaltijd klaarmaken. Op de achtergrond een verlaten landschap. De mevrouw die de sessie leidt kijkt een jonge man diep in de ogen en vraagt: met welke woorden zou je dit moment tussen ons willen beschrijven? De reactie van de jongeman is een stotterende zin. De begeleidster antwoordt: woorden beperken, taal beperkt wat je wilt uitdrukken. Een lied bijvoorbeeld roept een gevoel op. Als we er over gaan praten kunnen we elkaar een beetje uitleggen wat we bedoelen als we zeggen dat we zo houden van die aria van Bach of wat we bedoelen met de heerlijke geur van regen. Soms menen we bij elkaar te voelen: jij en ik voelen hetzelfde. Herkenning. Alsof we even één zijn. Een gebaar  bevestigt dat. Of een blik. De stilte die valt. Een zucht. Een hartstochtelijk yes. Of ik hou van jou.Ik denk niet dat mijn vader ooit tegen mijn moeder heeft gezegd: ik hou van jou. Of andersom. Toch ben ik er van overtuigd dat zij van elkaar hielden. Mijn eerste geliefde was ook niet zo’n ik hou van jou zegger. Ik geloof dat ik dat ook niet niet zo veel gezegd heb. Onze lijven wisten het wel. En als we dubbel lagen van het lachen was het of we opgetild werden. Het was er.

Houden van. Moet je zuinig zijn met ik hou van jou?  Of moet je niet ophouden het te zeggen, smileys en hartjes te sturen naar zo veel mogelijk mensen op zoveel mogelijk momenten? Ik vind het aangenaam dat we wat makkelijker aardig en complimenteus naar elkaar zijn. Maar overdrijf niet. Laat het spontaan en oprecht zijn. Geen maniertje. Ontroering, verdriet, vreugde, angst, het mysterie van de liefde: te mooi om er een wegwerpartikel van te maken.