blote voeten

Het voordeel van een goed geisoleerd huis is tegelijk haar nadeel. Toen het buiten allang onder de 25 graden was en ’s nachts al ver onder de 20, toen de regen met bakken uit de hemel viel, bleef de temperatuur in huis nog ruim 23 graden. En nu een nieuwe hittegolf zich aan schijnt te dienen, zie ik de temperatuur al weer stijgen. Ik vrees voor de warme nachten. Iedere nacht zwetend je bedje uit. De isolatie houdt de warmte lang tegen, maar als de warmte eenmaal binnen is, wil ze er ook niet meer uit. 

Korte warme nachten, in de vroege morgen naar buiten, zwemmen, boodschapjes halen en dan niets doen, bijna niets. Je rustig houden, geen alcohol, licht eten, veel drinken. Een boek lezen, tv kijken. Dat is het recept om de hitte te overleven. Niets doen. En als er iets moet: tempo doeloe.

Eigenlijk een prima leventje. Zomer. Warmte. Vakantie. In makkelijke kleren een beetje scharrelen. Op blote voeten het huis uit je tuin in. Leuke dingen doen. Beetje gezellig hebben met elkaar. Ieder jaar neem ik me voor het vrije gevoel vast te houden, het makkelijke, het “niets hoeft”. Maar ik voel het al. Het komt er weer aan. Agenda, verplichtingen. Eigenlijk wil ik de kooi nog niet in.