roze koeken

image

De dame voor mij in de rij achter de kassa bij Albert Heijn zet één voor één de toetjes op de band: twee appel kaneel rozijn, twee sinaasappel acai bes en twee framboos witte chocolade. Op een stapeltje daar achter 4 pakken mini roze koeken. De dame houdt van zoet. De dame is ordelijk. De dame is zuinig. Twee voor de prijs van één. Ze heeft een bonuskaart, ze spaart airmiles, ze hoeft geen bestekzegels en spaart geen koopzegels. Ze heeft een uitvouwbaar tasje, waar de boodschappen in verdwijnen. Indezelfde volgorde, waarin ze op de band zijn gezet. Met een hoofdknik groet ze de kassiere als die haar een fijne dag wenst.

De dame die van zoet houdt ken ik. Je komt haar overal tegen in het dorp. Lopend of op de fiets. Met slecht weer draagt ze een hoedje. Ze is op iedere culturele activiteit aanwezig. Ze is altijd alleen. Ze groet je vriendelijk en als ik een praatje met haar probeer te maken beantwoordt ze mijn vragen en beaamt ze wat ik zeg. Ze vraagt nooit iets terug. Soms zie ik haar bij de bushalte staan en ik denk dat ze dan weer op weg is naar een culturele activiteit in een naburige plaats, waar ik haar ook wel eens ben tegengekomen.

Nu weet ik dat ze ook van roze koeken houdt, en van zoete toetjes. En dat ze ordelijk is en zuinig.