2015 David en Jonathan

 

image.

Het was oorlog. Een aanval op onze waarden. Mark Rutte aan het woord. Hoezo waarden? Welke waarden? Vluchtelingen die van de ene sporthal naar de andere sporthal gesleept worden? Vluchtelingen die midden in de winter in een tent moeten overnachten? Vluchtelingen die jaren moeten wachten op scholing, werk? In het steenrijke Nederland? Een land vol ambtenaren, regeltjes en wetten dat niet in staat is snel een oplossing te vinden voor de stroom vluchtelingen? Welke waarden hebben we het dan over?

Hoog tijd dat we het daar eens over gaan hebben. Wat onze westerse waarden eigenlijk zijn. Voor welke waarden wij ons leven zouden geven. Voor welke waarden wij de wapens wel zouden willen oppakken. Voor welke waarden wij ons leven zouden willen geven. Voor welke waarden wij zelfs vuile handen zouden willen maken. Ja welke waarden?

“Als je de strijd wilt winnen van IS zorg dan dat jouw waarden beter zijn dan die van hen.”

Uitgerekend twee jonge Belgische denkers wijzen ons de weg. Beide noemen 2015 een kanteljaar. David van Reybrouck (44): Wij zijn nog steeds mentaal niet gedekoloniseerd, dat is de angel in het integratieprobleem. En Jonathan Holslag (34):  Diep in het lethargische Europa zit nog steeds de kracht van het paradijs.

Het paradijs als droom voor 2016.Het paradijs als oerwaarde. Ja weten we dat nog? Wat dat is? Wat dat was? Het paradijs?