met de jaren

   
Het lijkt mij een aardig experiment. Een foto van Jo en ik een stukje erbij schrijven. Het omgekeerde van wat ik tot nu toe heb gedaan. Iets schrijven en er een mooie foto bij zoeken. De laatste tijd een paar keer een beroep gedaan op Jo. Iemand die je om 11 uur kan bellen om een foto bij een stukje over een kauw, die dan op de fiets stapt en je om 5 voor 12 een foto van een kauw mailt.  

Jo was de beste vriend van de vader van mijn kinderen. Wij hebben altijd contact gehouden. Jo is natuurmens. Hij weet alles van vogeltjes en bloemetjes. Hij communiceert met kunstenaars die hem inspireren en raken. Die belt hij gewoon op en hij maakt een afspraak met ze. Dat zou ik niet gauw doen. Snijders bellen en bevragen. Hij doet dat wel. Ik ben blij hem mijn vriend te kunnen noemen. Met de jaren is de vriendschap mooier en dieper geworden. Nu samen iets maken. 
Jo stuurde niet één, maar een paar foto’s. En bij die foto’s ook nog een paar woorden. Dus eerst nadenken welke foto te kiezen. Een foto van zijn kleinzoon? Een zaadpluis? Een vlinder? Een veld met klaprozen? De sperwer op zoek naar zijn prooi? Of de foto van tram 25, van Barendrecht naar Schiebroek, waarbij hij schreef: ik word gek van dat soort reclames. 

Lipverjonging. Contouren herdefiniëren. Volumeherstel. Esthetische Kliniek. Stieltjesstraat 78. Woorden om over je tong te laten rollen. Hardop uit te spreken. 

Vraag me af wat het is wat de fotograaf zo ergert. Jo die zo van schoonheid houdt. Op zijn foto’s komt weinig imperfectie voor. Het tegennatuurlijke neem ik aan. Ik word vooral onrustig van dat soort reclames. Heb ik me eindelijk verzoend met de tekenen van verval, mijn oudere uiterlijk, mijn imperfectie moet ik me weer afvragen of ik toch niet iets moet. Dacht vroeger hoe fijn het zou zijn als je  op oudere leeftijd niet meer hoefde te tobben over je haar of je rimpels. Dat je gewoon lekker oud mocht zijn. Nee hoor. Herdefiniëren je huid, je haren, je lijf, je tanden, je lippen. Het houdt nooit op. De roofvogel die boven je cirkelt, op zoek naar zijn prooi.   

Foto van Jo Polak