een wijs besluit

  

Angela Merkel gaat vier jaar door. Een wijs besluit? Dat het niet vanzelfsprekend was is duidelijk: “Ik heb er oneindig veel over nagedacht”. Zou ze Barack in vertrouwen hebben genomen en gevraagd: wat vin jij?

Van mijn zoon kreeg ik een lang appje eindigend met watvinjij? Ik heb hem bij het kopen van een huis ooit hetzelfde gevraagd: wat zou jij doen, watvinjij? Hij appte toen: zolang je nog een greintje twijfel hebt niet doen. Het moet 100 % goed voelen. Dat was een goed advies. Ik heb niks gedaan en twee weken later viel mij iets in de schoot waarvan ik 100% zeker wist: dit is het. Je voelt het. Je weet het. Zo iets heb ik hem dus ook teruggeappt. 

Besluiten nemen, keuzes maken. Je weet dat als je naar links gaat je afscheid moet nemen van ook het mooie van rechts. Argumenten tegen elkaar afwegen, wegstrepen, maar vooral het gevoel van binnen, daarnaar luisteren. Geduld. Niet te snel handelen. Op een moment weet je het zeker. En daarna staan in je besluit, niet meer omkijken. 

Als Angela mij een paar weken geleden had gevraagd zou ik getwijfeld hebben. Stoppen misschien? Weer veel van ’t zelfde. Achter de schermen kun je nog veel betekenen. Nu Trump onze wereldleider wordt weet ik het zeker. :Frau Merkel ga je laatste kunstje flikken in deze stormachtige wereld. Zet het in: je vermogen om te verbinden, je koersvastheid. Pak hem aan die Trump. Doe het.