de nieuwe man


De profeet maakt plaats voor een rijke koopman. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Was Obama toch alleen maar een mooiprater? De man die ons verleidde en ons in vervoering bracht, het hart raakte, maar uiteindelijk zijn zaakjes niet goed regelde, niet in staat bleek het politieke spel te spelen zoals het hoort gespeeld te worden? En valt Trump misschien wel mee? Een soort verlicht despoot, die autoritair beslist, maar als het er op aan komt het goede met ons voor heeft? 

 Ik vrees van niet, Trump lijkt me geen Gijsbert Karel van Hogendorp, of een aardige bovenmeester. En toch. Toch ben ik niet bang. Ik ben er van overtuigd dat Trump het moeilijk gaat krijgen. Niet door de kritiek van Meryl Streep. Uit die hoek is de kritiek wel erg makkelijk en voor de hand liggend. Ik denk dat hij het niet lang gaat maken in de politiek, omdat hij zakenman is, geen politicus. Zakenmensen walgen van de politiek. Te stroperig, te langzaam. In de politiek moet je geduld beoefenen en niet een klein beetje. Af en toe staat er een ondernemer op die de politiek wel eens op zal schudden. Dat is meestal van korte duur. Denk aan de snelle jongens van de LPF. Dat was snel over. Nee Trump gaat het het moeilijkst krijgen met zijn eigen achterban. Obama lukte het niet het congres aan zijn zijde te krijgen. De Republikeinen gunden hem niks. Ik wil niet geloven dat die zelfde congresleden als een hondje achter Trump aan gaan lopen. Gehoorzaam aan het baasje. Ik mag toch hopen van niet.