33d

Ik heb geluk. De handbagage kan in het kastje en naast mij zijn 2 plaatsen vrij. Stoel aan het gangpad. Benen hebben de ruimte. Ik kan alles kwijt naast mij en ook nog naar buiten kijken door het raampje. Plaats 33d: blijkbaar was ik de allerlaatste die ingecheckt had. Als we opgestegen zijn komt er een man naar me toe. Hij heeft een rieten hoedje op. Hij is heel lang en heeft een bijzondere neus. Toen we in de rij stonden te wachten was hij me opgevallen. Hij lijkt op een Franse acteur. En nu schiet me de naam te binnen: Gerard Depardieu. Hij vraagt of hij naast me mag komen zitten, want dan heeft hij iets meer beenruimte. Hij had gezien dat er naast mij plek was. Hij gaat bij het raampje zitten en we delen de stoel in het midden om onze spulletjes te stallen. We raken in gesprek over Malaga, de plaats waar we vandaan komen. Het wordt helemaal gezellig als we het over voetbal gaan hebben. Hij blijkt in Ajax gespeeld te hebben net als zijn neef. Door een knieblessure is zijn voetballoopbaan in het slop geraakt en tegenwoordig scout hij jonge spelers voor ADO. Hij laat me foto’s zien van zijn zoon met Danny Blind en de broertjes de Boer, jongens met wie hij gevoetbald heeft. Voor we het weten zijn we in Amsterdam. We nemen vriendelijk afscheid en wensen elkaar succes. Hij mij met mijn voetballende kleinzoon, ik hem met de begeleiding van de jonge ADO talentjes.

Voor 119 euro was ik heen en weer gevlogen naar Malaga. Heen met Transavia, terug met Ryanair. Ik heb nauwelijks verschil gemerkt tussen de twee maatschappijen. Deze week lees ik in de krant over de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair. Dat is niet best. Je snapt niet dat er mensen willen werken. De vakbond FNV vraagt zich af of Ryanair haar medewerkers  wel het minimumloon betaalt. In de krant wordt de reiziger opgeroepen zich rekenschap te geven van de prijs van een goedkoop ticket. Voor de medewerker wel te verstaan. Standby-diensten, waarbij het personeel a la minute beschikbaar moet zijn. “Mensen hebben veel over voor hun droombaan”, kopt de krant. Dat is zo. Vraag het maar aan de scouts van voetbaltalenten.