over datum


Het flatje van Tante Rie aan de Rijnmond in Katwijk was geliefd: uitzicht op zee, om de hoek het strand. Nichten en neven maakten graag gebruik van haar gulheid. Als zij in het seizoen op de camping in Twente verbleef, de harde wind was niet goed voor haar hart, was het flatje hun plek. Ze vroeg er nauwelijks iets voor. Kwam je bij Tante Rie op bezoek moest je op je hoede zijn. De chocola bij de thee was uitgeslagen, de drankjes onbestemd van smaak en hetgeen bij de koffie geserveerd werd moest je snel wegwerken. De truc om zelf vers gebak van de bakker mee te nemen werkte niet. Het verse gebak verdween in de koelkast en jij zat het kleffe taartje van een voorganger te eten.

Vorige week meldde mijn zoon dat zijn biertje een vieze smaak had. Ik wist wel dat het bier er al een tijdje stond, bij mij worden lekkere Belgische biertjes gedronken en die zijn zo op, maar wist niet dat bier kon bederven. Ik was geërgerd. Komt vaker voor dat mijn nageslacht er op wijst dat iets over datum is. Vroeger kreeg ik het verwijt dat ik nooit iets in huis had en dat de koelkast weer zo goed als leeg was,  nu wordt de Icetea en de Fruitmilk eerst bekeken of ze wel vers is. Vraag me af of ze iets geproefd hadden als ze niet eerst naar de houdbaarheidsdatum hadden gekeken. 

Het is moeilijk in een eenpersoonshuishouden juist in te slaan. Ik ben er in ieder geval niet goed in. Heb ik net een fles jus open, duurt het twee maanden voor iemand anders er om vraagt en dan is ie bedorven. Iets in de aanbieding kopen is ook niet aan mij besteed als het om bederfbare waren gaat. Komt niet op. Over datum. Alleen maar inslaan wat je per dag nodig hebt, jaagt je iedere dag naar de winkel met het risico dat je weer dingen inslaat die je eigenlijk niet nodig hebt en maakt dat je nooit onverwacht bezoek kunt krijgen. En nog iets: als je op je gewicht wilt letten is het wijs geen vooraadje lekkere dingen in huis te hebben. Over die houdbaarheidsdatum valt overigens wel wat te zeggen: het is de uiterste datum dat de fabrikant de kwaliteit van het product garandeert, vooral bedoeld voor claimende advocaten.

Voor mij staat een doosje roze tompoezen. Niet opgegaan gister. Vandaag verstrijkt de houdbaarheidsdatum. Wat te doen? Ze alle vier op eten?  Op bezoek gaan en ze meenemen? In de container? Het etiketje eraf scheuren en gewoon morgen serveren bij de koffie? Tante Rie zou het wel weten.