waarom?

Waarom zijn deze gehoofddoekte vrouwen zo blij? Waarom stemmen Turkse Nederlanders massaal op een dictator? Waarom houden kinderen van een vader die slaat? Waarom? Wat is dat in mensen? Wat is dat in ons? Dat we allemaal weten dit is eigenlijk niet goed maar.. . 

Ik weet nog dat we als docenten ons fiat moesten geven aan de Basisvorming. Alle kinderen in de brugklas dezelfde stof en hetzelfde proefwerk voor Frans. Dan zou een VWO-er met twee fouten een 7 krijgen en een mavo- leerling met 8 fouten een 7. Een bizar systeem bedacht ergens achter een tafel in Den Haag en enthousiast gebracht door een ambitieuze leidinggevende. We vonden het allemaal niks. En toch deden we het. Ellenlang foutjes tellen van een arme, niet taalgevoelige leerling  om haar nog net een zesje te kunnen geven. In het kader van ieder is gelijk. Allemaal hetzelfde. 20 Jaar later werd toegegeven dat de zogenaamde Basisvorming mislukt was. Een fout plan. Maar dat het onderwijsvolk het geslikt heeft, er niet tegen in opstand kwam, het accepteerde. Waarom?

Omdat we laf zijn? Of moegestreden?

Waarom kiezen Nederlandse Turken voor 70% een dictator? De stemmen vanuit Nederland zouden Erdogan wel eens in het zadel kunnen hebben geholpen. In eigen land was zijn meerderheid niet zo groot. In geen enkel land in Europa krijgt Erdogan zo veel stemmen( percentagegewijs). De verontwaardiging op de media is groot. Ozcan Akyol schrijft in het AD vanmorgen: Wat is er aan de hand dat hier gestemd wordt op een man die vrijheden inperkt, tegenstanders uitschakelt, mediabedrijven intimideert en opdoekt, andersdenkenden de mond snoert, gevangenzet. Waarom is men zelfs trots op een dictator? Ebru Umar, Joris Luyendijk, Guus Kuyer, Nadia Bouras, Wierd Duk twitteren er over vanmorgen. Nijverdaller Gerwin Berenschot vraagt zich af of een stem voor Erdogan eigenlijk een stem tegen iets anders is. Ik denk dat ik een eind mee kan gaan. Dat wij ooit ons neerlegden bij de Basisvorming was omdat we murw waren. Weer een verandering van bovenaf. Er werd niet geluisterd. We wisten dat het gewoon door zou gaan. Weeeeer een onderwijsverandering. Mensen laat gaan, zoek het uit. Okee jullie willen de Basisvorming? Vooruit je kan hem krijgen. We doen gewoon lekker ons ding en verder zoeken jullie het maar uit.  En af en toe deelden we een steekje uit en saboteerden we als daar ruimte voor was.  Zo gaat dat: je buigt het hoofd, maakt er wat van en denkt het zal wel. En af en toe deel je een tikje uit. 

Ik denk dat de massale stem op dictaor Erdogan zo’n tikje is naar de Nederlandse samenleving. Zeg maar gerust een schop van jewelste. Hoog tijd de verbinding, de confrontatie te zoeken met deze mensen. Luisteren. Pak ze bij het nekvel en grijp ze bij de keel: zijn jullie nou helemaal gek geworden? Wat is er aan de hand?


Nb: lees ook Wiske van april 25, 2015: Woede