leeuwenwelpje

ZKV-schrijver Snijders schreef gister over een gekooide trailer die omgevallen was. In de trailer zat een tijger uit een circus. Hij beschrijft hoe hij ooit naar een gekooide tijger had staan kijken en dat hem was bij gebleven dat het dier ondanks zijn gevangenschap onkwetsbaarheid uitstraalde. Een raadselachtig verhaal, op de vroege zondagmorgen voorgelezen door de schrijver zelf.
Ik denk dat Snijders op het verhaal is gekomen door het in een weiland aangetroffen leeuwenwelpje vorige week. En dat bracht mij weer terug bij een animatiefilmpje dat ik een paar jaar geleden zag in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. Een filmpje van Lena Olman en Konrad Frank, “Frei nach Rilke”. Een fantasie naar aanleiding van het gedicht van Rilke over een panter in een ronde kooi in het Jardin des Plantes in Parijs. In het filmpje zie je het dier rusteloos rondjes maken langs de tralies. “Een zachte tred, sterke lenige schreden”. Tot hij gaat zitten. “Zijn blik is moe geworden, verdoofd”. Maar het lichaam straalt wilskracht uit. In het filmpje zie je in de ogen van de panter wat hij ziet als hij naar de tralies kijkt. De tralies worden bomen, struiken, lianen. Je hoort de geluiden van het oerwoud. Vogels. Een vogel vliegt weg. De panter volgt de vlucht van de vogel.En daar rent hij, lenig soepel, door het woud. Vrij. Wilskrachtig. Onkwetsbaar. 

Het leeuwenwelpje is inmiddels geadopteerd. Hij wordt het huisdier van een man die “veel van katten houdt”. Terug naar zijn natuurlijke omgeving was onmogelijk. Het dier zou het niet overleven.  


Der Panther, gedicht van Rainer Maria Rilke

Animationskurzfilm van Lena Olman en Konrad Frank: http:youtu.be/yM3xZjF3G2A

ZKV ( Zeer Kort Verhaal) van zondagmorgen 14 oktober 2018 op radio 4