soldaat


De bevrijding van ons land 75 jaar geleden wordt een jaar lang uitgebreid herdacht. De bevrijding begon in het zuiden van ons land en stokte in de omgeving van Arnhem. Operatie Market Garden mislukte jammerlijk. Het verdriet om de gestorven kameraden spatte er vanaf bij het handjevol overgebleven veteranen die aanwezig waren bij de herdenking van de luchtlandingen op de Ginkelse Heide bij Ede afgelopen zaterdag.

Een indrukwekkende ceremonie. Uniformen, de groet, de kransen, het volkslied, de stilte. Serieuze gezichten, kleine gebaren, trillende bewegingen. Een miltaire ceremonie. Zomergast Ivo van Hove noemde het schoonheid, kunst. Hij liet de tv-beelden zien van de ceremonie die gehouden werd toen de overblijfselen van de slachtoffers van de MH 17 werden thuisgebracht op vliegveld Eindhoven. Hoe alles klopte. De kisten die uit de vliegtuigen werden gehaald. Zorgvuldig, zonder onverwachte beweging. Passen die klonken op het asfalt. Precies gelijk. Vlaggen die tikten tegen de masten.  Glanzende zwarte auto’s in een lange rij over de snelweg. De stilte. De muziek. Presentator van Zomergasten Janine Abbring was zichtbaar verbaasd dat gewoon een generaal dat bedacht had en dat doodgewone militairen het feilloos uitvoerden.

Een poppenkast met mannen in apenpakken?  Dat zeg je vandaag niet meer over militaire rituelen. De herdenking bij Ede trok zaterdag meer dan honderdduizend bezoekers. Overal in het land maken mensen zich op om het 75 jarige bevrijdingsfeest in hun stad of dorp te vieren. Jonge mensen pakken het op. Zorgvuldig. Waardig. Een jongen begeleidt een oude veteraan naar het graf van zijn gestorven kameraad. Voetje voor voetje. Ze staan stil. Voorzichtig haalt de jongen zijn arm uit de arm van de veteraan. Trillend gaat de arm van de oude man omhoog. De vingers tegen de baret. Een beeld om niet te vergeten.