niet zo bedoeld


Marco toch. De mooiste goal ever maakte jij. In 1988 de winnende treffer tegen de Sovjet-Unie. Je maakte Nederland Europees kampioen. Je bent bescheiden, sympathiek. Als kind deed je aan tafeltennis en schoonspringen en speelde je piano. Een beschaafde voetballer met een havodiploma, een golfer, niet ruw en onbehouwen. Een beetje verlegen. Bang om te vliegen. Een zachte man. 

En nu vloog je zo maar uit de bocht. Een gebbetje. Plagerijtje naar Hans Kraaij die zo gebrekkig Duits spreekt: Sieg Heil. Bij het commentaar bij de wedstrijd Ajax Heracles. Een losse opmerking die per abuis door de open microfoon werd uitgezonden. De hele wereld viel over je heen. Uitgerekend op de dag dat bij alle wedstrijden van het betaald voetbal een minuut stilte werd gehouden als protest tegen racisme. Dit naar aanleiding van de racistische uitlatingen in de wedstrijd Den Bosch- Excelsior. Uitgerekend in de week dat het er op leek dat de voetbalwereld korte metten gaat maken met racisme, gleed je uit. 

 De racisme- en discriminatiekaart wordt in mijn ogen wel eens te gemakkelijk getrokken om je gelijk te halen vind ik. Maar als er ergens gediscrimineerd wordt dan is het wel in de voetbalwereld. Racistische uitlatingen en discriminerende opmerkingen zijn daar aan de orde van de dag: gewoon. Als het Sieg Heil akkefietje van Marco de voetbalwereld dwingt om nu radicaal af te rekenen met spreekkoren, racisme en discriminatie hang ik de vlag uit. Dan heeft de opmerking toch nog iets goeds opgeleverd. 

: Lees ook: Spreekkoren te vinden via search http://www.wiskeschrijft.wordpress.com en de andere Wiskes over voetbal