suggesties voor een eenzame kerst


Stel dat je geen zin hebt in prettige feestdagen. Omdat. Omdat je bij niemand bent uitgenodigd en jij hebt ook niemand uitgenodigd. Omdat je geen zin hebt je op te doffen. Geen zin hebt in veel eten, dat volle, ik heb teveelgegetengevoel. Omdat je geen zin hebt in familie, je vrienden of vriendinnen. Omdat je het maar een vreselijk opgeblazen gedoe vindt. Dat kerstfeest. Omdat je moe bent. Omdat je leeg bent. Omdat je verdrietig bent. Omdat je alleen bent. Omdat je alleen wilt zijn. Wat dan? Hoe kom je dan die dagen door? 

 Een paar suggesties:

Je huis opruimen, schoonmaken, ramen zemen, kastjes opruimen. Lekkere muziek aan, dat geeft extra werkplezier. Niet zo poetserig aangelegd? Lezen. Boeken die je nog een keer wilt lezen. Een mooi dik boek waar je achter elkaar in kan blijven lezen. Kranten bijlezen. Alle gedichten van Jules Deelder eens doornemen. Kop koffie er bij en lezen maar. Of een mooie docu die je al lang wilde kijken, een netflixserie achter elkaar bekijken, je eigen filmfestival samen stellen. Een podcastserie beluisteren. Lange interviews. Die van Ischa Meijer bijvoorbeeld.  

Je wilt liever naar buiten? Mooie lange wandelingen of fietstochten genoeg. In de buurt of verder weg. In je rugzakje je proviand en vergeet je fototoestel of je mobiel niet om mooie foto’s te maken. Of. Lekker rommelen in de tuin. De dooie bladeren bijelkaar, dooie takken afknippen, perkjes aanharken.

Je hebt geen tuin en je kan niet lopen of fietsen. Wat dacht je van een puzzel van 1000 stukjes?  Tweede hands ook voor een zacht prijsje aan te komen. Of schrijven. Een lange brief schrijven aan iemand die je een tijd niet gezien hebt. Aardige kaartjes schrijven aan mensen die je verwaarloosd hebt. Je bucketlist maken. Je levensverhaal beginnen.

Of. Of gewoon door je stille huis wandelen. Om je heen kijken en zelf bedenken wat je nu wel eens zou willen doen. En niet teveel op facebook of tv kijken. Of juist wel en denken: oh wat heerlijk dat ik niet hoef.