normaal

Kunnen we zeggen dat de Coronacrisis voorbij is? Ik ben geneigd te zeggen: ja. De getallen lopen hard terug. Hoe ver moeten ze nog teruglopen voor dat officieel medegedeeld wordt: de Coronacrisis is voorbij? Het lijkt me dat dat moment aangebroken is.

De vraag die dan oprijst is wat betekent dat. Gaan we alles weer open gooien. Weer naar de voetbal, naar de kerk, de film, het popconcert, oma in het zorgcentrum? Gaan we terug naar hoe het was? Gewoon weer normaal?

Of naar een nieuw normaal? En wat is dat nieuwe normaal dan? Mondkapjes? Anderhalve meter? Honderd mensen?

In crisistijd mogen er harde maatregelen genomen worden. Zelfs regels die dwars tegen onze privacy ingaan. Knap dat Rutte dat voor elkaar kreeg. We hebben ons goed gedragen.

Nu de crisis voorbij is, er niet langer sprake is van een noodtoestand, gaan we weer ons aan de regels van onze democratische wetten houden. En de regels van de privacy. Op weg naar een normale samenleving.

Gooi open de kerken, de stadions, de theaters, de huizen, de zorgcentra. Geef ons de samenleving terug. We zullen ons verantwoordelijk en netjes gedragen.