Clairy

Had haar lang niet gezien. Gister was ze er. Sinds een paar weken presenteert ze Het Filosofisch Kwintet op NPO 1. Als in de zomer Buitenhof vakantie heeft, wordt Het Filosofisch Kwintet uitgezonden. Onder leiding van Clairy Polak. 4 Gasten praten dit seizoen over Macht, Media en Manipulatie. In het programma is “ luisteren even belangrijk als spreken, is doorgronden het motto, en niet het twistgesprek”.

Heerlijke teevee. Teevee die je aan het denken zet. In hoeverre word je beïnvloed door wat je leest en hoort? Gemanipuleerd? Ben ik me bewust dat er geen moment is dat ik niet op één of andere manier beïnvloed wordt? Luister ik naar wat ik wil horen, lees ik waar ik het mee eens ben? Durf, kan ik horen wat me niet bevalt? Echt luisteren?

Jaren geleden schreef ik een ingezonden brief aan Trouw. Over Clairy Polak. Die moest toen het veld ruimen als presentator omdat ze te oud werd. Paul Witteman mocht blijven, maar de beste interviewer van Nederland, dat vond ik, moest weg. Oude mannen wel, oude vrouwen niet op de buis. Clairy mocht radioprogramma’s gaan presenteren. Inmiddels is ze er weer gelukkig. En hoe. Nog altijd onnavolgbaar. Luisterend, met milde spot in de ogen, goeie stem, levendige handen. Goed voorbereid en ingelezen. De leiding strak in handen. De beste interviewer van Nederland. Nog steeds. Vind ik.