groeten uit


“Ja we blijven dit jaar in Nederland, hier in de buurt een huisje gehuurd”. “Op het laatst toch maar een camping geboekt”. “We zitten in de Achterhoek, best mooi hier”. “We maken fietstochtjes vanuit huis, goh wat wonen we hier toch fantastisch”. 

Er was een tijd dat het woord vakantie niet zo’n lading had. Vakantie betekende dat je dan niet naar school hoefde. De eerste keer dat we weggingen was een huizenruil. Het hoofd der school in Ermelo kwam in ons huis in Katwijk en wij gingen naar Ermelo. We gingen er naar toe in de gehuurde auto, waarmee het gezin uit Ermelo in Katwijk was gekomen. Ik denk dat het ook de eerste keer was dat ik in een auto zat. Het huis in Ermelo stond naast de school en ik weet dat ik zielsgelukkig was dat je vanuit het huis in de school kon en ik schooltje kon spelen in een echte school. Ik weet niet of we daarna nog wel eens op vakantie zijn geweest. Ik kan me er in ieder geval niets van herinneren. In een doos met foto’s vond ik een paar ansichtkaarten die niet verstuurd waren, zelfs nog één uit Nijverdal. Ansichtkaarten versturen hoorde erbij. Aan de buren, aan de familie, vrienden, kennissen, collega’s. En die stuurden dan een kaartje terug. Die hing je dan ergens op in huis. Je was er trots op als er veel kaarten in je huis hingen na de vakantie.

Op de zwartwit ansichtkaarten die ik vond in de doos staat zonder uitzondering een kerk. Een van de kaarten was beschreven. Door mijn vader. Een kaart voor onze buren. Het is grappig om te lezen. Mijn vader richt zich tot de familie Stuiver, en ondertekent met de de Heer en Mevrouw de Bruijne. Niks Johan en Sien. Niks de hartelijke groeten. En opvallend nog de Bruijne met een ij. Ook helpt mijn vader nog even de postbode: op nummer 11A, dat is naast 11B. Iemand heeft de kaart later gebruikt om iets op te tellen. Niet het handschrift van mijn vader, ook niet van mijn moeder. Postcodes bestonden nog niet. Wat de reden was dat de kaart niet verstuurd is zal ik nooit weten. Waren de postzegels op? Toch maar niet een kaart naar de buren, waar we niet zo intensief mee op trokken? Of omdat de fam Stuiver nooit naar de kerk ging en de kaart van de kerk in Epe misschien niet gepast was? Het zou me niet verbazen.