Wat weet je over Connie Palmen


 In de finale van het televisieprogramma De Slimste Mens was het een vraag: Wat weet jij van Connie Palmen? Kandidaat en journaalpresentator Astrid Kersseboom verslikte zich. “Hans Wiegel”, gooide ze eruit, als partner van. Toen ze haar fout even later ontdekte barstte ze in lachen uit: ” zei ik Wiegel?”. Dat ontspannende gieren van de lach moet haar de overwinning gebracht hebben. Even later mocht zij zich de Slimste Mens van het zomerseizoen 2020 noemen. 

Vrijdagavond keken 2,1 miljoen kijkers naar de finale van De Slimste Mens. Het best bekeken programma van die avond. Een absoluut record. Ter vergelijking: het journaal van 8 uur is meestal het best bekeken programma met tegen de 2 miljoen kijkers. De Slimste Mens heeft een ijzersterke formule blijkbaar. Vast patroon, eenvoudig decor, zelfde presentatoren, diverse gasten, niet langer dan 40 minuten, voorspelbaar. Denk dat het een relatief goedkoop programma is. 

Connie Palmen kwam nog een keer langs dit weekend. Onder normale omstandigheden zou dit weekend de Uitmarkt gehouden worden. Tijdens de Uitmarkt wordt het theaterprogramma van het komende winterseizoen gepresenteerd. In Amsterdam is het dan gewoonlijk één grote mensenmassa. De laatste jaren voor mij geen optie meer om heen te gaan: te veel, te vol. Ik vond het ook altijd lastig te kiezen naar wie je nou beslist heen moest gaan. Voorheen voer ik blind op mijn vriendin Wanda, die een neus had voor aankomend en vernieuwend talent. Maar zelf ben ik daar niet zo goed in. Dit weekend was het Wende die een keus had gemaakt voor mij. En ik hoefde er niet eens voor naar Amsterdam. Ik kon gewoon op mijn bank de uitzending bekijken. En ik was verbluft. Ik zit na te denken over de woorden die kunnen beschrijven hoe mooi, hoe ontroerend, hoe wonderschoon het was. Hoe knap vormgegeven. Ga zelf maar kijken, zou ik zeggen. Ja en toen was daar ook even Connie Palmen, schrijfster van De Vriendschap, van Jij zegt het, partner van Ischa Meijer en Hans van Mierlo. Met die onnavolgbare stem, dat wilde haar, die zachte geej. Over “de krankzinnige dooddoener, de belachelijke domme, wrede wet van de 20e eeuw, dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden.” Jij houdt van een ander, de ander houdt van jou, jij  bent zo druk met houden van, het is toch te gek dat je ook nog bezig moet zijn met van jezelf te houden. Een preek waar ik de zondag wel mee in kon. 

En nog even over de kijkcijfers: Dit magistrale programma werd bekeken door 206.000 kijkers. Kwam niet voor in de lijst van 40 best bekeken programma’s van afgelopen zaterdag. 

* Programma Uitmarkt 2020 is terug te zien op NPO Start

* Connie Palmen leest een tekst uit haar boek De Wetten

* David Grifhorst, regisseur van o.a De passion. 

* Zie ook Wiskeschrijft.wordpress.com   niet meer naar de Uitmarkt