20 jaar later

14 Jaar was ze. Ze was niet eens zo uitgaanderig. Ze had net zo lief thuis gebleven bij haar ouders. Maar haar vriendinnen halen haar over. Oudejaarsnacht 2000 Volendam, café ’t Hemeltje. Vlak na middernacht vliegt het café in brand. De kerstversiering ontvlamt door sterretjes, die kleine onschuldige stokjes die voor de meeste kinderen de eerste kennismaking met vuurwerk zijn. De ramp is niet te overzien. In de paniek lopen de jongelui alle kanten op, soms recht de brand in. Er zullen 14 doden vallen en 350 gewonden, waarvan 200 zwaar gewond. Zij is een van hen. 

20 Jaar later zit ze weer in de kroeg met 5 vriendinnen, die er toen ook bij waren. In het tv-programma Volendam-20 jaar na de brand. Je schrikt even als je haar voor het eerst goed in beeld ziet. Een gezicht vol littekens. Overal waar huid te zien is aangetaste huid. Beschadigde vingers. Naast haar de mooie presentatrice. En gaande weg het gesprek ga je ook haar schoonheid zien. Kaarsrecht, koninklijk zit ze daar. Ze vertelt rustig en nuchter hoe het allemaal gegaan is die nacht, hoe het was nadat ze wakker werd in het brandwondencentrum in Beverwijk, hoe de revalidatie verliep, hoeveel opreraties ze moest ondergaan en hoe haar leven er nu uitzag met haar gezin. Alles met een onvervalst Volendams accent. 

In de uitzending zie je foto’s van de vrouwen voor de brand. Meisjes. Young en beautiful. Fris, gaaf.  Ik kan me voorstellen dat hun ouders heel wat hebben weg moeten slikken toen ze hun kinderen terugzagen. Dat de meisjes met heel veel schroom voor het eerst naar zichzelf hebben gekeken in de spiegel.

 Alle meisjes en jongens, alle pubers, alle mensen, die naar zichzelf kijken en zichzelf te dik, te dun, te dit, te dat, niet mooi vinden, zou ik willen aanraden deze uitzending te bekijken. Om te zien hoe onder al die onvolkomenheden mooie sterke mensen langzaam zichtbaar worden. En dat wat hun gelukt is, jou ook misschien zou kunnen lukken. Accepteren dat het is zoals het is, en er van maken wat er van te maken is. Dat je mooi bent zoals je bent. Jij ook. 

Volendam-20 jaar na de brand-EO