jiggy jig

Er is weer gedoe. Over het Koningsspelenlied. Deze keer geen taalfouten. Geen commentaar van taalpuristen. Het commentaar komt uit het onderwijs zelf. Directeuren van basisscholen maken bezwaar tegen het feit dat in het lied ‘Zij aan zij’ kinderen worden uitgenodigd om de jiggy jig dans te doen. En nu schijnt in Indonesië jiggy jig straattaal te zijn voor geslachtsgemeenschap. Een aantal scholen uit met name de Orthodox Christelijke hoek gaat het lied niet zingen en zal op 27 april een aangepaste versie ten gehore brengen.

Uiteraard komt daar een hoop commentaar op. Ik lees in een stukje van columnist Peter van der Lint dat hij zich afvraagt hoe het komt dat Christelijk Nederland weet wat de betekenis van jiggy jig in straattaal in Indonesie en Bali is terwijl de liedjesschrijvers die betekenis niet kenden. (Voor hen was het een beweging tijdens het dansen).

Nu zijn een paar Christelijke scholen niet Christelijk Nederland gelukkig. En ik vind het niet slecht dat ouders en onderwijzers de tekst van een lied dat hun kinderen zingen kritisch bekijken. Ook in Putten en Bunschoten. Vraag me af of op die scholen ook kinderliedjes als ‘Altijd is Kortjakje ziek’ en ‘Elsje Fiederelsje’ geboycot worden. Want die verwijzen ook naar dames van lichte zeden die anderen uitnodigen tot een soort van jiggy jig. Maar van der Lint stelt wel een goeie vraag. Waarom schiet, wie, wanneer, in de stress?

Het is allemaal voorspelbaar en nogal vermoeiend. Kleurtje? Gender? Je weet precies wie er wat van gaan vinden en wie daar dan vervolgens op gaan reageren. Dat weet je ook als je met Christenen uit de rechter hoek van de kerk te maken hebt. Laat ze toch. We leven in een vrij land. Waar je je kinderen op mag voeden zo als je wilt. Waar een Sylvana Simons in het parlement zit en Caroline van der Plas, Kees van der Staay en Rob Jetten. Dat is het leuke van mensen. Het leuke van Nederland. We zijn geen van allen gelijk. Gelukkig. We vinden ook niet allemaal hetzelfde. Gelukkig

Nb: Ik heb het lied beluisterd. Het is een heerlijk vrolijk lied. Het vertelt dat je mag zijn wie je bent.