Lien en Ien

“Waar zijn we hier nou eigenlijk mee bezig?” Aan het woord Caroline van der Plas, fractievoorzitter van BBB in de Tweede Kamer afgelopen week. Ik had opgelet wanneer zij aan de beurt was om te spreken in het debat over de notulen van de ministerraad. Was er speciaal voor gaan zitten. Ik ben in korte tijd fan van haar geworden. Van der Plas, die boeren een mooi volk vindt, omdat ze nuchter zijn en met hun poten in de klei staan. Die niet van blabla houdt. Die het graag kort houdt.

Ze deed me gelijk denken aan Ien Dales, PvdA politica in de vorige eeuw. Die had ook geen tijd voor “flauwe kul”. Vond al dat gepraat over jezelf “zonde van je tijd”. Hield van “niet zeuren, maar doorpakken.”

Maar het is ook de verschijning. Ien Dales met haar flodderige jurken, platte schoenen en rare jasjes en tasjes. Niet naar de kapper geweest, of langs de styliste. Caroline van der Plas met haar leren jasje en wilde haren. Geen dames. Vrouwen.

Ien Dales was in haar korte leven, ze werd 62 jaar, directeur van Kerk en Wereld, een kerkelijk opleidings- en vormingsinstituut, staatssecretaris, lid van de Tweede Kamer, burgemeester van Nijmegen en minister van Binnenlandse Zaken. “Solidariteit en oprechtheid zijn haar ankerpunten. Zich inzetten voor anderen, vrouwen, homoseksuelen, voor mensen in de bijstand en voor allochtonen”*

Caroline van der Plas heeft zonder meer trekken van Ien. Ik hoop dat ze het volhoudt. Niet te vaak in talkshows gaat zitten, niet te veel reageert op de social media. Dat ze niet naast haar schoenen gaat lopen, geen kledingadviseuse neemt, of communicatie-adviseur. Zich niet uitsluitend laat omringen door ja-knikkers. Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen van populariteit, bewonderaars, succes.

Maar vooral hoop ik dat dat ze nooit zal vergeten de woorden van doortastende, rechtlijnige en soms botte, maar altijd oprechte Ien Dales: “ Een beetje integer bestaat niet”

*@Lientje 1967 twitteraccount van Caroline van der Plas

* Gegevens over Ien Dales van Wikipedia en artikel uit de Gaykrant bij haar overlijden in januari 1994