man met hond

Als je je hond uit wilt laten ga je richting het *Doktersbos of naar het Stut bij het Ravijn waar een uitgestrekt honden losloop gebied is. In het *Leo ten Brinkepark komen mensen voor een korte uitlaat beurt. Met name oudere mensen, die in het centrum wonen maken een rondje door het park. Ze hebben vaak kleine hondjes, handzame hondjes die je in een mandje en zelfs tussen je voeten op je scootmobiel mee kunt nemen.

De hond loopt voor het baasje uit, snuffelt in het gras, onder de struiken, trekt aan de lijn als er een andere hond aankomt, blaft zo nu en dan, plast en doet zijn of haar behoefte. Het baasje pakt een plastic zakje en ruimt de poep op. Meestal dan. Want vaak liggen er toch hondendrollen in het gras. ‘s Morgens vooral. Hondenuitlaters die zich in het donker onbespied weten. Want overdag schromen de buurtbewoners niet op het raam te tikken of naar buiten te lopen als iemand “vergeet” de rommel op te ruimen. Een vriendelijk maar dringend verzoek.

De meeste hondenuitlaters houden zich aan de regels. Ze ogen gelukkig met hun huisdier. Zoals de oude mevrouw die constant met haar hondje in gesprek is. Het echtpaar dat het rondje vooral gebruikt om met iedereen een praatje te maken. De jongelui, die met mobiel in de hand de hond “effe” uit laten.

En dan is er een man, laat ik hem Piet noemen. Hij laat zijn hond een paar keer per dag uit, iedere dag. Het is duidelijk dat hij het als een corvee ziet. Hij kijkt altijd chagrijnig en ongeduldig. Als de hond zijn behoefte heeft gedaan, loopt hij snel terug na de boel opgeruimd te hebben. Hij loopt vaker langs, maar dan met vrouw en kinderen, zonder de hond. Dan oogt hij veel vrolijker. De vrouw of kinderen lopen nooit langs met de hond. Het zou me niet verbazen als vrouw en kinderen hem de kop gek hebben gezeurd om een hond. Dat hij uiteindelijk toegegeven heeft en nu de hond er is hij iedere dag opdraait voor het uitlaten van de hond. Of anders om? Hij heeft doorgedouwd dat er een hond moest komen en nu die er is mag hij hem uitlaten ook. Wat zou het zijn? Ik hou het op het eerste. Piet is gewoon een goeie vent. Hij houdt van vrouw en kinderen en van de hond. Hij heeft een hekel aan gezeur over wie de hond uit moet laten. Dus doet hij het maar. Met frisse tegenzin.

* Doktersbos en Het Stut zijn mooie stukjes natuur in Nijverdal. Het Ravijn is de naam van het zwembad aan de rand van Nijverdal

* Het Leo ten Brinkepark is een klein parkje op het tunneldak van de tunnel onder Nijverdal, waar het treinverkeer en het doorgaande verkeer op de N35 doorheen rijdt.

*Uit de serie Voorbijgangers in het Leo ten Brinkepark (4)

Meer lezen uit de serie Voorbijgangers in het Leo ten Brinkepark? Scroll naar beneden en klik de groene pijl aan