meisje op fietsje

Het zijn drie zusje, of nichtjes, waarvan er twee ongeveer even oud zijn ongeveer en één duidelijk de jongste. De oudste twee kijken allebei naar de kleinste. Het meisje kijkt naar een fietsje in het midden. Het is de bedoeling dat het meisje daarop gaat fietsen blijkt. Het meisje stapt op. De zusjes staan ieder aan één kant. Een houdt het stuur vast, de ander het zadel. Allebei houden ze een hand op de rug. ze rennen met het meisje mee en laten haar na een poosje los. Als het meisje begint te zwieberen pakken ze haar direct weer vast. De zusjes geven bemoedigende klopjes op de rug en spreken de leerlinge onophoudelijk toe. Als het bijna lijkt te lukken valt ze toch. De zusjes zijn er direct bij om haar overeind te helpen. Ze vegen haar kleren schoon en inspecteren met een strenge blik armen, benen en de fiets.

Ze houden even pauze in het gras*. Maar meisje heeft de smaak te pakken en geeft niet op. Even later begint het van voren af aan: opstappen, twee handen aan het zadel, twee handen aan het stuur, handen aan het stuur langzaam los, handen aan het zadel één voor één los, handen in de aanslag om direct in te grijpen, twee hijgende meisjes naast de fiets… en zie daar, daar gaat ze! Helemaal alleen, beetje wankel, maar ze gaat, ze fietst!

De zusjes rennen juichend, springend met haar mee, handen in de lucht, klappend. Blij om hun kleine zus.

Neelie Kroes* zou trots zijn als ze hier in het Leo ten Brinkeparkje kon kijken naar dit ultieme voorbeeld van zusterschap: elkaar bemoedigen, blij zijn voor en met elkaar, trots zijn op het succes van de ander, van elkaar.

* Uit de serie Voorbijgangers in het Leo ten Brinkepark (5)

* Neelie Kroes is voormalig minister en Europees Commissaris die als vrouw haar mannetje heeft gestaan en op haar 80e nog steeds actief is. Een voorbeeld voor veel vrouwen: “Volg je hart en zorg als vrouw dat je je eigen boterham kunt verdienen” ( Forever Young, Matthijs Gaat Door 9 oktober 2021)

Meer lezen uit de serie? Scroll naar beneden en klik de groene pijl aan