Gijs

Mijn hond vindt het ook leuk om naar buiten te kijken. Hij volgt met zijn kop de mensen die voorbijkomen in het Leo ten Brinkepark. Soms begint hij te grommen. Het is een diep sonoor geluid achter uit zijn keel. Niet hard. Zijn bek blijft dicht. Het geluid lijkt op een machientje, een motortje dat draait. Grrrrr. Soms laat hij het daar bij en gaat hij weer zitten of verder met slapen, languit op de grond. Een andere keer slaat hij aan en blaft hij. Kort en hevig. Zijn de mensen uit zicht, dan stopt hij en zoekt hij zijn plek, op de mat bij de voordeur.

Waarom blaft hij? Het kan een bijzonder hoofddeksel zijn, of een wapperende jas, iemand die met een stok loopt, of op een speciale manier beweegt, maar waarom bij de één wel en bij een ander niet? Ik weet het niet precies, kan het niet verklaren.

Er is er één voorbijganger die nooit aan zijn aandacht ontsnapt. Het begint met het brommer geluid, eerst zachtjes, steeds harder, vervolgens gaat hij kwispelen, blaffen en heen en weer lopen. Als hij ziet dat de deur dicht blijft, dat hij niet naar buiten mag, kijkt hij hem zacht jankend na.

Het is een hond, een indrukwekkende hond met woeste wilde haren. Zwarte haren. Ik noem hem de weerwolf. Zo ziet in mijn gedachten een weerwolf eruit. Hij heeft iets weg van een bouvier, maar hij is groter en zijn haren zijn langer en ruiger. Zijn “manen” wapperen rond zijn kop als hij beweegt. Want hij loopt niet nee hij beweegt zich voort. Als ik hem buiten tegen kom, doe ik als vanzelf een stapje achteruit. ‘Hij doet niks hoor’, zegt de jongen die met hem loopt en dat is ook zo, maar hij ziet er zo angstaanjagend uit. Mooi angstaanjagend dat wel.

De hond heet Gijs. Ik vond die naam helemaal niet bij hem passen. ‘Wie noemt zijn hond nou Gijs’. En dan zo’n hond, een stoere ruige hond. Ik moet mijn mening opschorten. Honden hebben tegenwoordig heel andere namen. Die heten geen Puk of Beertje, of Astor meer. Ze hebben mensennamen. De meest populaire hondennamen zijn al jaren Max, Luna en Lola lees ik op internet. En in de top honderd van hondennamen staat ergens helemaal achteraan ook de naam Gijs. Ik heb de betekenis opgezocht: De naam Gijs heeft een Germaanse achtergrond en betekent ‘stralende pijl, van edele afkomst’.

Uit de serie Voorbijgangers in het Leo ten Brinkepark (11)

Meer lezen uit de serie? Scroll naar beneden en klik op de groene pijl