gesloten cirkel

De tuinman heeft hem gevonden bij het aanleggen van de tuin. Ik denk dat de voormalige bewoners van dit adres hem vergeten waren of over het hoofd gezien toen ze hier wegtrokken. Of misschien hebben ze wel gezegd, laat liggen joh dat roestige ding. Ik had hem bij de deur gelegd. Een hoefijzer bij de deur, je weet nooit waar het goed voor is. Het spijkertje dat bleef zitten nadat ik de kerstkrans naast de voordeur had verwijderd nodigde me uit het hoefijzer op te hangen. Voor de verandering. Waarom niet. Maar. Ik had het niet goed gedaan. De open kant van het hoefijzer moet naar boven wijzen ‘om het geluk te vangen, vast te houden anders valt het er uit’.

Het hoefijzer hangt inmiddels min of meer met de open kant naar boven. Het geluk kan er nu mooi in blijven hangen, zich in het holletje nestelen. Geluk kan ook zo maar vervluchtigen dat weet ik als geen ander. Het hoefijzer hangt daarom precies goed zo. Geluk kan er in waaien en er weer uit. Geluk kun je niet vasthouden.

Tevreden kijk ik naar het roestige stuk ijzer op de muur vlak naast de voordeur. En dan valt me op dat het lijkt op de uitgeslepen bijna gesloten cirkel op de ruwe grafsteen die kunstenaar Jo P maakte voor zijn overleden vriend die een eind maakte aan zijn leven.

“ Kijk die glanzende gepolijste cirkel, dat is zijn leven. En die is bijna dicht. Dat verbeeldt hoe hij steeds meer zich terugtrok, dat hij steeds meer onbereikbaar was geworden. Zich steeds meer afsloot. Het gaatje werd steeds kleiner, voor anderen om bij hem te komen, maar ook voor hem om er uit te komen.”

Een op de vijf mensen lijdt aan depressies. Daar staan we vandaag bij stil op Blue Monday. Het geluk is er niet altijd. We zijn niet altijd verliefd. Maar het is mooi als er een vaste grond van tevredenheid en vertrouwen aanwezig is. Als je depressief bent raak je steeds dieper in de put en wordt de stap om eruit te komen steeds moeilijker. “Ik werd steeds roerlozer”, vertelt een vrouw in de uitzending die Jacobine Geel over dit onderwerp maakte.

De alomtegenwoordige boodschap, dat je gelukkig moet zijn, dat je het geluk moet zoeken, je er aan moet werken, helpt niet mee voor mensen die depresssief zijn. Je bent niet altijd gelukkig. Je mag van geluk spreken, dat je het hebt, bent zo af en toe.

Of zoals Martin Bril dichtte: Schaars zijn de momenten En ook nog goed verborgen Zoeken heeft dus nauwelijks zin, maar vinden wel De kunst is zo te leven Dat het je overkomt

En als je terneergeslagen bent: hou de deur open, al is het op een kiertje. Dan kan je naar me toe komen. Of ik naar jou.

* https://www.npostart.nl/ Krijgt depressie meer kans in onze Samenleving Jacobine op 2