grensoverschrijdend

Het lijntje lijkt dun. Maar is het niet. Het is hard, het steekt, het is onverbiddelijk: Hier mag je niet overheen.

Op de lagere school waar ik mijn onderwijsloopbaan begon was meester Klop de baas. Hij was klein en dapper, vriendelijk en streng. Iedere morgen kwam hij de leerkrachten een hand geven, direct met de vraag hoe het met je was. Ik sprak hem met u aan net als mijn collega’s. Ik vond hem leuk en ik had de indruk hij mij ook, we maakten grapjes tegen elkaar. Maar het bleef altijd op afstand en u en juf.

Op een morgen werden de meesters en juffen voor schooltijd op zijn kamer geroepen. Hij vertelde dat collega H uit de 5e klas vanmorgen was opgepakt door de politie omdat hij zich had vergrepen aan een leerling. Meester Klop barstte daarna in tranen uit. We waren met stomheid geslagen. De meest geliefde, gewaardeerde, geachte, fijne, goede collega van ons. Doodstil gingen we terug naar onze lokalen. Lamgeslagen, ontsteld, verbijsterd.

Collega H heeft zijn straf uitgezeten in de Koepel in Breda. Hij is later in een andere tak van het onderwijs teruggekeerd, waar geen jonge kinderen waren. Met terugwerkende kracht vind ik dat meester Klop het heel goed heeft aangepakt eind zestiger jaren van de vorige eeuw. Op zich al bijzonder dat een kind uit een heel eenvoudig milieu het bij iemand heeft verteld en dat de ouders er werk van gemaakt hebben. Een meester stond in hoog aanzien. Ze zijn naar de bovenmeester gegaan, die het niet probeerde te sussen maar direct naar de politie ging.

Later kwam het steeds vaker voorbij. En er kwam meer openheid. Beerputten gingen open. Misbruik in de kerk, de sport, de filmwereld, ja waar niet. Het kwam in de krant, en op de radio en tv. En tenslotte #Metoo in 2017.

Dat je kunt denken dat je anno nu nog je gang kunt gaan en je er mee weg komt vind ik dan ook onbegrijpelijk.

Met elkaar ben je verantwoordelijk voor de veiligheid op je werk, in je organisatie, dus open je ogen en je mond. En dan ben je natuurlijk helemaal goed af als je een fijne baas hebt zoals meester Klop. Vrolijk en vriendelijk, maar boven al streng en rechtvaardig.