ploggen na het feest

De moeders hadden zich de longen uit het lijf gefeest op Dauwpop. Ze waren nog ‘brak’ na de Nacht van Nijverdal. Maar zaterdagmorgen hadden ze al vroeg hun kinderen uit bed getrommeld. ‘Kom op, er uit, we gaan ploggen’. Tussen de biertjes door hadden de moeders de dag ervoor met elkaar afgesproken weer regelmatig te gaan ploggen en voortaan de kinderen mee te nemen.

Ploggen is een samentrekking van het woord joggen en plocka, wat verzamelen betekent. Al ploggend ruim je alles wat je tegenkomt direct op. Het is in korte tijd razend populair geworden. In onze gemeente zie je het overal. Langs de Regge, in het bos, langs de fietspaden: mensen met een plastic zak en een grijpertje in de hand. Er worden foto’s van geplaatst op de social media. Vooral om mensen aan te sporen hun rotzooi op te ruimen, maar ook om mensen aan te moedigen hetzelfde te doen, mee te doen met onze omgeving schoon en opgeruimd te houden.

De jonge moeders hadden in het water een moeder gans met jonge gansjes gezien, zwemmend tussen allemaal plastic. De harde wind van de afgelopen tijd had veel bouwafval, met name plastic, het water ingeblazen. Daar, op het industrieterrein, zouden ze beginnen en gelijk zaterdagmorgen.

In anderhalf uur verzamelden ze 8 vuilniszakken vol afval.

En zo mooi is het geworden, foto maandagmiddag