boeren

Mijn opa was boer. Een eenvoudige boer in Katwijk aan de Rijn. Toen hij oud werd deed hij de boerderij over aan zijn oudste zoon, die vervolgens het bedrijf overdeed aan zijn zonen, die het bedrijf niet voortzetten en een ander beroep kozen. In de familie zijn de boerengenen nog wel aanwezig. Kleine boerderijtjes op het platteland om in te wonen, en de droom van een aantal dat ze eigenlijk het liefst boer hadden of zouden willen worden. Veel meer is er ogenschijnlijk niet over van de boerenachtergrond. Op de liefde voor de natuur en het buitenzijn na natuurlijk en de liefde voor dieren. En het gevoel van lekker in je ouwe kloffie klussen en rommelen. Gewoon willen zijn. Eenvoudig. Ja nu ik er over nadenk realiseer ik me dat er misschien wel meer boerenbloed in ons vloeit dan gedacht.

Mijn sympathie gaat daarom ook uit naar de boeren. Omdat ik boerenbloed heb. Maar ook omdat ze al jaren gepiepeld worden door onze overheid. Eerst groter moeten worden, dan weer niet, aanpassen, aanpassen en nooit is het genoeg. En nu het stikstofprobleem. Vraag me niet hoe het op te lossen. Wie ben ik. Maar het eenzijdig op het bordje van de boeren leggen, nee dat kan niet.

“Maar keur je dan al die grove acties goed?”. Nee natuurlijk niet, geen enkele uitwas valt goed te keuren, maar het komt de politici wel goed uit om het vooral daar over te hebben in plaats van in te gaan op de inhoud van het protest. Willen wel onderhandelen, maar wel met een in beton gegoten uitgangspunt. Wat moeten de boeren dan doen om gehoord te worden? Serieus genomen te worden? Ik zit niet op een burgeroorlog te wachten maar stiekem hoop ik toch dat deze boerenopstand het begin is van het wakkerschudden van politici die totaal vervreemd zijn van de man en de vrouw in de straat. Het leven van gewone mensen.

Foto: Ansichtkaart uit 1959 met mijn oom Piet op de foto bij zijn koeien, Katwijk aan de Rijn

Boerenopstanden: Een bekende is die van 1381 in Engeland, een opstand veroorzaakt door economische en sociale spanningen veroorzaakt door de Zwarte Dood (Wikipedia), recentere zijn de Boerenoorlog in Zuid Afrika, in eigen land de Boerenopstand van 1963 in Hollandscheveld en de Boerenopstand in Tubbergen in 1971, waarover het theaterstuk Hanna van Hendrik gaat.