gelukkig

‘Ja wat is gelukkig.’ Mijn antwoord op haar vraag. Ergens op een terras aan de Grote Straat in Nijverdal op een zonnige dinsdagmorgen.

We hadden elkaar een paar jaar niet gezien: de Corona. Ze was voorzichtig aan komen lopen met een stok, maar van dichtbij zag ze er opvallend goed uit voor haar bijna 80 jaar. Een gladde huid, zacht golvend zilvergrijs haar en een heldere open blik. We hadden elkaar bestookt met vragen en daar was ook de vraag of we gelukkig waren.

Ik vertelde haar dat ik een week geleden een moment had gehad van compleet geluk. Ik was zachtjes het bed uitgekropen, had een broek en sandalen aangeschoten. Had voorzichtig de deur van ons appartementje aan de Tramstraat in Katwijk opengedaan. Mijn vriendin nog rustig en diep slapend achter latend. Door de Koningin Wilhelminastraat naar de boulevard gelopen en het strand opgegaan. De sandalen in de hand genomen en met blote voeten door het zachte zand naar de zee. Daar aan de rand van de zee werd ik overspoeld door een diep gevoel van geluk. De frisse lucht, het zachte ruisen van de golven, de zon, het milde licht, de kleuren, de hoge blauwe lucht boven een vlakke zee, de wijdte, de verte. Een moment van: mooier is er niet, mooier zal het nooit worden; een verlangen om op te gaan, te verdwijnen in dit moment.’ “Ik moest huilen, lieve zachte tranen”,

‘Dat geluk was een een top moment, daar kun je niet altijd zijn, dat kun je ook niet opzoeken. Verder denk ik dat ik redelijk tevreden ben met mijn leven. Ik mag niet klagen. Al is het af en toe hard werken en tobben. In een bedding van tevredenheid open staan voor het geluk dat zo maar aan kan komen waaien.’

‘Schaars zijn de momenten, en ook nog goed verborgen, zoeken heeft dus nauwelijks zin, maar vinden wel. De kunst is zo te leven dat het je overkomt, af en toe.’ Ze citeerde het gedicht Kunst van Martin Bril en ik kon het samen met haar hard op zeggen. We lachten en constateerden dat dit moment misschien wel zo’n moment was. Op een terras aan de Grote Straat in Nijverdal. Op een zonnige dinsdagmorgen.

Foto: Katwijk, 16 juni 2022 07.05 uur