Help!

Het was de derde al die week: ‘Ben zo moe’. ‘Zo lusteloos.’ ‘Weet niet wat ik met mezelf aanmoet’. ‘Voel zo weinig, word nergens meer vrolijk van, nergens zin in’. ‘Moemoemoe, ik ben gewoon op.’ Die laatste was een opmerking van mezelf. ‘De hitte, al dat gedoe in de wereld, in ons land, ook daar heb ik last van. Dat gebakkelei over niks, dat niet aanpakken, dat gezeur over van alles. ‘Ik heb er genoeg van, het is op, wat moet ik toch?’ Het was mijn antwoord aan de telefoon op de vraag: ‘en…. hoe ist?’

Ik kreeg de volgende tip: Ga ergens zitten op een rustige plaats. Een lekkere plek. Word stil en vraag aan het universum (bidden mag ook) Help me. Doe dat een paar keer en houd je rustig, accepteer dat je moe, depri, verdrietig bent: geef je er aan over. Wees de komende dagen opmerkzaam of er iets gebeurt, je iets hoort, of leest waardoor je voelt dat de energie weer gaat stromen; er een antwoord komt op je vraag.

Dit weekend overleed kunstenaar Kees de Kort. Hij illustreerde de Kijkbijbel*. De tekeningen en de teksten hebben veel voor me betekend. Mijn kinderen en kleinkinderen heb ik er uit voorgelezen. Er zijn geen ingewikkelde theologische verhandelingen voor nodig om uit te leggen welke boodschap er in de bijbelverhalen verteld wordt. Lees de kinderbijbel. En geniet van de eenvoudige, vaak korte zinnen, die bijna poëtisch zijn en kijk naar de tekeningen. Je hoeft geen gelovige te zijn om geraakt te worden door de prachtige bijbelverhalen.

Ik bladerde de bijbel nog eens door om te kijken wat nou misschien wel de mooiste tekening was. Het was moeilijk kiezen. Ik bleef hangen bij het verhaal van een blinde man die wordt genezen. Wat me op viel was dat het verhaal van deze man ook begon met zijn vraag om hulp. ‘Help’ En toen moest ik denken aan de uitvoering van Tina Turner* van het nummer Help van de Beatles. Ik zocht het nummer op en beluisterde het terwijl ik stond te douchen. Ik realiseerde me dat ik antwoord had gekregen.

* De Kijkbijbel is een kinderbijbel met verhalen uit het Oude en Nieuwe testament getekend door Kees de Kort. De Kort wordt wel de Dick Bruna van de bijbel genoemd. De kijkbijbel is de bekendste kinderbijbel ter wereld. Kees de Kort overleed 18 augustus op 87-jarige leeftijd.

* De tekening is de zo juist genezen Bartimeus. ‘Jezus vraagt: wat moet ik voor je doen? Ik wil kunnen zien, Heer. Dan zegt Jezus: Je zult kunnen zien. Omdat je zoveel vertrouwen in me hebt. Meteen kan Bartimeus zien’.

*

De uitvoering van Help live in concert in the Netherlands is de mooiste .