dierbaar

*

‘Ik zag daar een icoon en dacht: dat wil ik schilderen, het was alsof een bliksemschicht me trof’. Aan het woord de mevrouw* die de icoon die in de Kleine Kapel aan de Noetselerweg hangt heeft geschilderd. Met echt bladgoud en heel speciale verf.

Tijdens de avondgebeden in de kapel is er altijd een moment van meditatie. Gedurende een minuut of acht is het stil in de kapel en wordt er gemediteerd over een tekst. Soms doe je je ogen dicht en denk je helemaal niet na over de tekst, het gebeurt zelfs wel dat je in slaap valt. Andere keren kijk ik naar de icoon en probeer ik een verbinding te maken met de tekst, wat niet altijd lukt. Toen de icoon er pas hing moest ik er aan wennen: het kunstwerk dat er daarvoor hing gaf mij meer inspiratie.

Na een aantal maanden is de icoon me vertrouwd geraakt en ben ik er aan gehecht. Ik vind het ook een mooie gedachte dat terwijl er in het oosten van Europa een oorlog woedt in de kapel een icoon hangt. We krijgen niet de kans die oorlog te vergeten.

Als de schilderes vertelt dat ze na die ontmoeting in Denekamp, waar ze voor het eerst oog in oog stond met een icoon, 30 jaar lang alleen nog maar iconen heeft geschilderd; dat haar eerste icoon haar het liefste is; dat ze moeite heeft afstand te doen van haar iconen; dat het schilderen van een icoon soms een strijd is en dat de apostel Petrus haar dierbaar is, kijk ik nogmaals naar de icoon op de muur in de kapel. Ze praat ook met de icoon, vertelt ze. Dat doen wij ook tijdens onze meditatie ieder avondgebed bedenk ik me. De kleine oase aan de Noetselerweg. Ons kleine kloostertje. Een dierbare plek.

* De Kleine Kapel is een project, een zogenaamde ‘Pioniersplek’, waar een kleine groep mensen iedere avond bij elkaar komt voor een kort avondgebed (van 18.45 tot 19.15). De kapel is de hele dag open voor mensen die even uit willen blazen, iets willen drinken, even stil willen zijn, een kaarsje aansteken of wat dan ook. Vanuit de Kapel worden ook activiteiten georganiseerd zoals Stiltewandelingen (o.a de Stiltewandeling op de woensdagmorgen), een Creatief bezinningsatelier en gezamenlijke maaltijden. Voor meer info zie de Facebookpagina van de Kleine Kapel en de website https://kleinekapelnoetsele.nl

* Mevrouw Jansje Aaltink schonk twee iconen aan De Kleine Kapel, één van Maria en de icoon hier op de foto.