Lintje

201011162609

Als er 1 koningsgezind is dan is Wiske het wel: dochter van een marineman, uit een gezin van God, Nederland en Oranje, vernoemd nota bene naar Koningin Wilhelmina. Uit handen van Jan Kristen(!) ontving zij een lintje, het ultieme geschenk dat je van Majesteit kan krijgen. Wat was ze ontroerd, blij, vereerd, trots. De reden? Ach velen doen net zo veel voor het land, of nog meer. Menigeen die het dubbel en dwars verdient krijgt nooit een lintje. En toch..als jij dat lintje dan krijgt, doet je dat goed: waardering, aandacht. Vooral mooi dat het zo gegund werd. Een spontane omhelzing in Albert Heijn: “Je hebt het verdiend!”

Het fijn voor iemand vinden dat hij of zij een lintje krijgt, het iemand gunnen is niet iedereen gegeven. Daarom krijgen mensen die een lintje zouden moeten krijgen het vaak niet. Want het lintje moet worden aangevraagd. Iemand moet dat gaan regelen. En dat is heel veel werk.

Vorige week weigerden raadsleden uit Hardenberg hun lintje. De vanzelfsprekendheid dat je na zoveel jaar in de gemeenteraad een lintje krijgt vonden zij niet goed. Collega columnist Piet Jansen was het er mee eens. Ik ook. Het mag nooit een automatisme zijn.

Toch feliciteer ik Jan Immink en Jeroen Piksen van harte met hun lintje. Ze waren en zijn behalve in de politiek op veel terreinen actief voor de gemeenschap. En in hen krijgen alle mannen en vrouwen die met hart en ziel actief zijn voor het algemeen belang een onderscheiding. Een minuscuul stukje stof om met trots te dragen. “Verdiend!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s