Meander

710_1_g

De naam van de nieuwe Basisschool hier in Nijverdal. Prins Claus en prinses Margriet maken plaats voor de Meander. Een erg mooi woord: meander. Niet echt voor de hand liggend als naam voor een school vond ik. Maar ik vergiste mij. In Nederland zijn heel veel basisscholen met die naam.

Meander. Je weet precies wat er wordt bedoeld met de meanderende Regge. Niet meer die kaarsrechte streep die enthousiaste bestuurders ervan hadden gemaakt in de zestiger jaren. De mens die met een meetlatje de werkelijkheid naar zijn hand zet. Architecten gebruiken nog steeds linialen, maar degenen die het Reggeherstelproject hebben ontworpen hebben ons de Regge teruggegeven in haar oorspronkelijke staat: meanderend. De rivier zoekt haar weg door het landschap en kiest de plaatsen waar het water het eenvoudigst haar loop kan vervolgen. Wanneer stromend water een obstakel ontmoet, gaat het er omheen. Een nieuwe weg. Voortgaan.

Kinderen die hun weg zoeken door het leven en bij weerstand van richting veranderen, met een ronde beweging hun weg vervolgen. Meebewegen. Als we als mens ons doel willen bereiken en de obstakels niet kunnen weg nemen zullen we er omheen moeten en meebewegen, meanderen.
Een prachtige naam dus, ook voor een school, juist voor een school. Al is de naam niet echt origineel ik feliciteer de Prins Claus en de Prinses Margriet met de nieuwe naam. Meander.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s