Deventer 3 augustus 2014

62908122

Hou van lezen. Hou van boeken. Kan uren doorbrengen in een boekwinkel. Een boek vasthouden, bekijken, ruiken. Doorbladeren, stukje lezen. Rondstruinen op de boekenmarkt in Bredevoort op het knusse pleintje. Verkopers die net zo gek zijn van boeken als jij en die met één greep uit hun stapels het boek dat jij zoekt weten te vinden.

Zondag de Deventer Boekenmarkt. Naar het centrum met de kilometerslange rij kramen, met muziek, met optredens, met exposities, met eten, met drinken, met ditjes en datjes en met heel veel boeken. Samen met 130.000 andere boekenliefhebbers. De ware snuffelaar te herkennen aan rugzakje en sandalen.
Na een uurtje in de warme zon had ik het wel gezien. Smachtend naar een biertje me afgekeerd van het Deventer boekengebeuren. Te veel, te vol, te warm.
De fiets gepakt, over de brug, langs de rivier richting Wilp. Bij De Kribbe overgestoken naar Gorssel met het veer van Dommerholt. Een skinny dip en terug over het water met de vriendelijke meneer van het pontje.

Deventerkoek, Deventerboek. De grootste boekenmarkt van Europa. Er is geen dag in het jaar dat er zoveel geld wordt verdiend in Deventer. Kapitalen.
Maar het grootste kapitaal van Deventer is de “brede rivier traag door oneindig laagland, rijen ondenkbaar ijle populieren, de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen, geknotte torens, kerken en olmen, in een groots verband.”* De IJssel. Stromend goud.

*Marsman: Verzamelde gedichten, bijna gaaf exemplaar voor slechts €10,-. “Omdat u het bent”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s