Niet meer in uniform.

foto-4

Vorige week werden militairen opgeroepen niet meer in uniform te reizen. In het weekend werd dezelfde oproep gedaan aan douanepersoneel. Ben benieuwd wanneer de politie volgt en de brandweer, de verpleegsters, de KLM, de postbestellers. Een vinnige video van een Jihaadstrijder van Nederlandse afkomst heeft Nederland aan een touwtje. Als ik eerlijk ben, ben ik ook doodsbang van die jongens en meisjes die nergens bang voor zijn en niet terugdeinzen voor middeleeuwse wreedheden. Maar deze reactie van de Nederlandse overheid getuigt van paniek en angsthazerij. We gedogen dat IS-aanhangers van alles roepen, we kruipen in onze schulp, we buigen voor hen.

Peter van Uhm, voormalig commandant van de strijdkrachten, de man die zijn zoon verloor in Afghanistan zei er over: Verdiep je in je tegenstander, probeer je in hem of haar te verplaatsen, maar wees niet naïef. Durf op te treden. Laat zien dat je niet met je laat sollen.

Een uniform is de anonieme buitenkant van een werker bij defensie, de douane of welke bedrijf dan ook. In uniform ben je niet Jan, maar soldaat Jan, of verpleegster Truus, of dominee Wolter.
Iets om trots op te zijn, om met opgeheven hoofd te dragen.
Aanhouden dus die uniformen. Uit solidariteit gaan we vanaf morgen allemaal in onze legerjeans lopen. Legerkistjes aan uit respect en dankbaarheid voor alle jongens en meisjes die meehelpen aan het creëren van vrede en veiligheid in de wereld. Die daar voor zelfs hun leven wagen. Zoals Dennis van Uhm.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s