Ode aan GudeHet leven is de moeite waard om eraan te klussen. Een van de uitspraken van Denker de Vaderlands Rene Gude, die zaterdag overleed. Een van de uitspraken die zijn blijven hangen. Zoals: onsterfelijkheid bestaat: individuen gaan dood, de mensheid blijft. Of: iedereen wil bouwen, niemand wil onderhouden, liever verbeteren dan vernieuwen. En deze: stemming kun je maken, het is niet als het weer dat je overkomt. En wat dacht je hiervan: we zijn vaak te hard voor onszelf om ons onkwetsbaar te maken voor de kritiek van een ander, niemand zou zo lelijk doen tegen jou als jij tegen jezelf..

Een stand-up filosoof. Eenvoudig, begrijpelijk en aantrekkelijk overbrengen van filosofie, levenslessen. In goed bekeken tv-programma’s uitleggen zoals De Wereld Draait Door en 24 Uur met.., hoe te leven. De werkelijkheid even op een afstandje zetten en beschouwen. Zijn ziekte en naderende dood inbegrepen. Niet jankend op de bank, niet ontkennen, maar ook in die laatste fase van zijn leven contact maken met mensen. En dat deed hij met een zichtbaar genoegen.

” Het leven is niet altijd een feest. We zijn mensen met emoties en met een verstand. Die emoties hebben we niet in de hand, ze komen en gaan, ze leven op en vloeien weer weg. Het verstand, de gedachten die we hebben over de emoties doen ons het meeste kwaad. En daar moeten we dus mee aan de gang. In het groot: “het is gemakzuchtig om te denken dat de wereld naar de kloten gaat”, en in het klein : “gebruik je verstand om je verstand helder te houden”. Leer van anderen, leer van het verleden. Alles wat wij denken te bedenken is allang door anderen bedacht. Leer van de filosofen, van Denkers, van de geschiedenis. En stem in met de wereld, met het land waarin je woont. Afkeuren is veel gemakkelijker dan instemmen. Doe actief mee. Onverschilligheid is de moeder van de chaos”.

Wat zouden we zijn zonder kunst, cultuur, sport, theologie, zonder filosofie? Hoe arm, hoe oppervlakkig, hoe leeg. Dank je wel Rene Gude. Levenskunstenaar, stervenskunstenaar. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s