En nu genieten he!

  
Vorige week nam mijn jongste zus afscheid van haar werk. In allerlei bewoordingen werd het haar toegewenst, bevolen bijna. Gaan genieten he! Van man, kinderen, kleinkinderen. Genieten van de vrijheid. Alsof ze jaren van gevangenschap achter de rug had. Terwijl mijn zus iedere dag hartstochtelijk genoot van haar werk op de basisschool. Op verjaardagen vertelde ze ons in geuren en kleuren wat ze beleefde met haar schatjes. Ok soms was ze er helemaal klaar mee. Administratie, toetsen, inspectie, hou er over op!

Genieten begint niet op de dag van je pensioen. Sterker: reken maar dat het wennen wordt voor zusje. Niet meer de structuur, de dynamiek van het werk. Het gemis van de contacten met kinderen, collega’s, ouders. Geen deel meer van een gemeenschap. Het ontbreken van het gevoel zinvol en nuttig bezig te zijn.

Vandaag heb ik mijn zus een briefje geschreven

Liefzusjevame,
Drijf nog maar lekker op dat geweldige afscheidsfeest. Alles wat ze over je gezegd hebben is waar! Kauw en herkauw de mooie herinneringen. En als je de leegte voelt en pijn om wat voorbij is, kijk het maar in de ogen. De bladzijde van je leven wordt wel weer gevuld. Een nieuwe bladzijde. En genieten? Ach dat hoef ik jou niet te vertellen. Dat kun jij als geen ander. 

2 gedachtes over “En nu genieten he!

 1. Het leefritme vervangt werkritme,
  De seizoenen worden onderdeel van je bestaan.
  Stressgevoelens vervagen langzaam en na een half jaar zijn ze verdwenen
  en “poppen niet meer up” zoals een opvlieger ooit deed.
  In de vakantie dénk je slechts even aan verslagen en rapporten
  waarna een glimlach volgt: néé, niet meer…
  Boeken worden weer gewaardeerd en een hobby opnieuw opgepakt;
  Ja!
  Je moet het allemaal zèlf doen, maar dan heb je ook wat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s