doet u dan voortaan net zo

image

Het regent. Al de hele dag. De regen kleurt de bossen en weilanden op de Monnikenberg in Hilversum groen. Fris groen. Het landgoed zou geschonken zijn door de koopmansfamile Six uit Amsterdam. Waar eens een boerderij stond met een schuur en een hooiberg is nu een religieuze gemeenschap gevestigd. Casella wat huisje betekent. Wat begon als een opvanghuis voor dakloze moeders en kinderen is nu een Stilte- en Ontmoetingscentrum voor jonge mensen.

Maar op deze regenachtige zondagmiddag zijn alle leeftijden welkom. Taize viert haar 75-jarig bestaan en herdenkt de stichter van de gemeenschap Frere Roger die 100 jaar geleden werd geboren en 10 jaar geleden door geweld om het leven kwam. In Taize en overal op de wereld worden op dit moment vieringen gehouden met dezelfde inhoud. Ook in huize Casella in Hilversum. De gebedsruimte is bomvol. Kaarsen branden. Er wordt gezongen, gebeden. In het kader van “Naar een nieuwe solidariteit”, het jaarthema van Taize, wordt het verhaal van de Barmhartige Samaritaan gelezen. Een man in spijkerpak leest het prachtig voor. Een mooie donkere stem, accentloos, je hoort de komma’s en de punten, de vragen. De tekst eindigt met de vraag wie nu de naaste is geworden van het slachtoffer in het verhaal. “Degene die medelijden heeft getoond”, is het antwoord. Waarop Jezus zegt:”Doet u dan voortaan net zo.”

Dan is het stil. 10 Minuten. Doodstil. Alleen het tikken van de regen op het raam.

Na de viering wordt er koffie gedronken en thee. Op de tafels liggen foldertjes over Stilte en Ontmoeting. Er ligt ook een krant. Breed op de voorpagina de foto van een vrouw. Donkere ogen, pikzwarte wenkbrauwen. Ze lacht. Kijkt vragend omhoog. Een open gezicht. Jong, fris. De Amerikaanse Kayla Mueller. “Persoonlijk eigendom van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Slavin voor werk en seks.” De mannen die van hun zussen en vrouwen onvoorwaardelijke kuisheid eisen, misbruiken meisjes en vrouwen aldus het dagblad, op forse schaal. De Koran zou het verkrachten van ongelovigen toestaan en zelfs aanmoedigen.

In een kader de personalia van de vrouw die vorige week 27 jaar geworden zou zijn. Werkte voor vluchtelingen in Turkije. In 2013 ontvoerd en  in handen gevallen van de radicale moslimgroep IS. Omgekomen begin dit jaar bij een Jordaans bombardement op IS-doelen in Syrië. Boven het stukje: “De vrouw die altijd voor anderen opkwam.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s