poëzie

image

Marilynn Robinson wordt genoemd als de meest invloedrijke schrijver in Amerika. Obama heeft haar vorig jaar een uur lang geïnterviewd en noemde haar “my friend”. Tijdens de beroemde Amazing Grace bijeenkomst citeerde hij haar letterlijk, toen hij opriep het “reservoir of goodness” aan te spreken.

Robinson is op dit moment in Europa. Zij had een gesprek met Colet van der Ven over religie, Christendom en politiek.

Op de vraag waarom zij vanuit religieuze overwegingen voor democratie is antwoordde zij dat dat is om dat de mens naar Gods beeld is geschapen. En dat zegt zij op de dag dat in Iowa in Amerika een handjevol kiezers de moeite neemt om van haar democratisch recht gebruik te maken. En dat zegt zij op de dag datin Iowa waarschijnlijk ene Donald Trump de voorverkiezing gaat winnen. In ons land is het geen haar beter. Wilders aan kop in de peilingen en een totale desinteresse voor het politieke gebeuren. Allemaal mensen naar Gods beeld geschapen.

We doen vaak minachtend, neerbuigend over de schreeuwerige Amerikanen. Zij kozen acht jaar en vier jaar geleden voor een president die Marilynn Robinson op zijn nachtkastje heeft liggen. Die schreef een boek over angst. Angst maakt mensen irrationeel, zei ze. Vanuit angst maken mensen de verkeerde keuzes. Vluchten of vechten? Nee, zei Robinson, laat de angst los en ga helder nadenken. Angst zaaien en van daaruit reageren: precies wat de ISjongens willen. Politici die de angst ontkennen en daarmee politici die er op inspelen in het zadel helpen.

“Imagination is the instrument of compassion”, dat zei ze ook nog.

Gelukkig dat er schrijvers zijn en dichters.