onvoorwaardelijke liefde

In het dorp heeft iemand 15 miljoen gewonnen in de Staatsloterij. Met mijn schoondochter fantaseerden we wat we daarmee zouden  gaan doen. Schoondochter wist het wel. Ze is een vrouw met een groot hart. Een lieverd. Haar hele omgeving ging er van mee genieten. Voor haar zelf zou ze een lapje grond kopen. Met een mooi huis erop  voor haar gezin en achter in de tuin  twee ruime blokhutten.” Voor mama en voor jou, dan hoef ik me daar over ook geen zorgen meer te maken”.

“Gaat wel”, antwoordt het Chinese meisje op de vraag of ze het naar haar zin heeft. Ze is er nog maar pas, op de school voor circus artiesten. Op die school worden de meest talentrijke kinderen van China toegelaten. Het is een voorrecht om daar te mogen leren. Maar het meisje is nog zo klein. En het internaat is zo ver van huis. “Wou je het zelf graag of wilden je ouders het?”, vraagt journalist en fotograaf Ruben Terlou. Een aarzelend antwoord: “Zelf”. Ze mist haar familie, maar dat vertelt ze niet aan haar moeder. “Ik wil niet dat mijn moeder huilt en verdriet om mij heeft”. Als ze later beroemd is en veel geld gaat verdienen, gaat ze voor haar opa en oma zorgen en een huis laten bouwen voor haar vader en moeder. “Zij hebben het financieel heel moeilijk”.

Vaders en moeders zouden onvoorwaardelijk van hun kinderen moeten houden. Het omgekeerde is waar. Kinderen houden onvoorwaardelijk van hun ouders.