slechtweerfonds

  

Een 4. Het cijfer voor het weer van vandaag. Omdat de neerslagkans 90% is. Er 14 milimeter water zal gaan vallen. De temperatuur niet boven de 17 uit gaat komen. De wind ZuidWest, een kracht van 4. 

Ik weet zeker dat mijn tuin het weer een hoger cijfer geeft dan de weervoorspellers. Mijn tuin is al weken zeer tevreden over het weer. Zon en op tijd een bui. Mijn tuin is groener dan ooit. Alle tinten groen die je maar bedenken kunt. De lavendel bloeit en geurt als nimmer te voren. De appelboom zit vol, net als de pruimenboom. Het wordt een fruitjaar van jewelste. De potten jam zullen niet aan te slepen zijn. Mijn tuin zal geen beroep doen op het slechtweerfonds dat minister Jet Bussemaker heeft ingesteld. 

Slechtweerfonds. De maakbare wereld in optima forma. Een subsidie voor festivals die door het slechte weer in financiële problemen komen. Jawel. Alsof festivalgangers zich laten afschrikken door regen.

Soms krijgt het weer een acht, terwijl de aarde gebukt gaat onder de schroeiende zon. Soms krijgt het weer een vier terwijl de aarde juicht om verkoeling, milde regen. Regen. De sensatie van regen op je huid. De geuren van de natuur in de regen. Het geluid van regen op de bomen. Het tikken van de druppels op de bladeren. De zon na een regenbui. De damp die optrekt boven de heide. Fluitende vogels in de regen. Het verschil in fluiten na de regen.

Slechtweerfonds is een afspiegeling van de wereld van de mens die de werkelijkheid niet wil aanvaarden zoals die zich aan haar voordoet. Alsof je je zou kunnen indekkken tegen verdriet, pijn, ziekte, tegenslag.  Alsof je alleen maar zon wilt in je leven. Alleen maar warmte. Vergeet het maar. Dat moet je niet willen. Je hebt ook voeding nodig. Water. De bron van je bestaan. Druppels op de vrouwenmantel. 


Foto Jo Polak Barendrecht in de regen 20 juni 11.00