ik vind


In de veertigdagentijd vast ik. Ik leef niet op water en brood, maar ieder jaar neem ik me iets voor. Geen alcohol bijvoorbeeld maar ook niet roddelen, of minder tvkijken was wel eens een doel. Meestal kwam er niet veel van terecht. Minder eten of drinken, of zelfs een hele week leven op groenten en sap dat lukte nog wel. Maar niet roddelen of het nieuws niet volgen is een zware opgave. Dit jaar heb ik me voorgenomen wat minder mening te hebben. Nou dat valt niet mee, a hell of a job. Niet oordelen wil nog wel, maar geen mening? Als je er bij stilstaat ontdek je hoe vaak je iets vindt. Ik tenminste wel. Een mening. 

Wikipedia omschrijft een mening als een subjectieve opvatting, houding, ten opzichte van een onderwerp, gebeuren, ontstaan op basis van ervaring  en sociale omgeving. De oude Grieken plaatsen de mening tegenover het weten. Het weten is gebaseerd op feiten. En daar wringt het. Het is twaalf uur. Daar zijn we het wel over eens. Vooral omdat we met ons allen iets hebben afgesproken over tijd en getallen. Met de uitspraak: Racisme is geen mening, ligt het al veel ingewikkelder. Jouw mening, standpunt, dat racisme geen mening is bijvoorbeeld, als een voldongen feit, een zeker weten presenteren? Weten we met ons allen wat we onder racisme verstaan? Wordt vaak door elkaar gehaald: ik vind en het is. Het was gezellig, je bedoelt ik vond het gezellig. 

Vorige week werd de partij van Thierry Baudet de grootste politieke partij in Nederland. Dat is een feit. Van alle kanten buitelen de reacties over ons heen. De verklaringen zijn niet van de lucht. Ik constateer dat meningen en weten flink door elkaar worden gehaald. Jouw mening als de de waarheid. Ik leef in een land waar je een mening mag hebben, ook een verfoeilijke, ook als die ingaat tegen alles waar ik voor sta. Dat is geen mening maar het hart van de democratie. En die hebben we met ons allen afgesproken. 

Foto uit  Dagblad Trouw van de antiracismedemonstratie in Amsterdam, zaterdag 23 maart 2019 waar vooral Forum voor Democratie het mikpunt was. Onderschrift Trouw