meisjesvoetbal

 Vanmorgen toen ik de kalender omsloeg naar juni, zag ik dat ik mijn oude schooldirecteur nog even moest feliciteren met  zijn verjaardag. Ik had vorige week wel een paar keer aan hem gedacht. Hij had mij trainer van het eerste meisjesvoetbalteam van de school gemaakt. Als juf en meester had je naast je werk voor de klas ook nog wat andere klusjes te klaren. Ieder kreeg iets wat bij haar of hem paste. Je kon je vinger opsteken als er iets langs kwam wat je leuk vond. Zo waren de leukste klussen al vaak vergeven. In dat meisjesvoetbal had waarschijnlijk niemand veel zin, want waarom het hoofd aan mij gedacht had begreep ik niet goed. Al was ik een liefhebber van voetbal en sportief, twee zonen bij de voetbal, ik had beslist geen verstand van voetbal. Wat buitenspel was? Tactiek? Geen idee. Maar waarom niet, ik werd voetbaltrainer. 

Woensdagmiddag was de training op het Hazeveldje vlak achter mijn huis. Eerst ruimde ik daar de hondedrollen op en de takjes zodat het hobbelige veld enigszins op een voetbalveld leek. Er hadden zich een heel stel meiden opgegeven geheel tot mijn verbazing en ze waren er allemaal. Ik had wat rondgevraagd bij de trainers van mijn zoons en begon met basisoefeningen. Je zag direct dat er een paar bij waren die wel eens een bal getrapt hadden, misschien met hun broertjes op straat. En er waren er die het wel “leuk” leek. Aan het eind van de training deden we een partijtje. Toen werd duidelijk wat het niveau was. De Fjes van de plaatselijke voetbalclub SVVN. Die voor het eerst gingen voetballen. Waar de bal was waren alle meiden. Hard naar de goal rennen en dan toch de bal niet in de lege goal krijgen. Huilend op de grond als iemand tegen je aanloopt. 

En toch. En toch werd het als maar leuker. En beter. En fanatieker. We wonnen. We werden zelfs kampioen. En vanaf toen, het was 1987, was ik echt de voetbaltrainer van de meisjes. Vele van de dametjes zijn blijven voetballen. Voetbalmeiden. Frisse stoere meiden. Ik hou van ze. Volgende week ben ik erbij. In Le Havre. Nieuw Zeeland – Nederland.

Foto van meisjesteam SV Budel dat kampioen werd in hun klasse van voetballers  onder de 13 jaar (een competitie met verder alleen maar jongensteams) 

Zie ook Wiske van 17/7/17 jongen of meisje