de geur van dille


Niet meer kunnen ruiken. Coronapatiënten hebben er na hun genezing nog langdurig last van. Geurverlies. Het belang van de geur als zintuig wordt vaak onderschat. Tot je het mist. Dan ervaar je pas hoe belangrijk geur is. Bij het eten. Je welbevinden. Maar ook bij de keuze van je partner bijvoorbeeld. Ziet er mooi uit, heeft een goede stem maar ruikt verkeerd? Gaat niet goedkomen.

Bij het maken van een zogenaamd Levensboek, een verhaal over het leven van een mens, zijn de zintuigen het uitgangspunt bij het ophalen van herinneringen. Met vragen als: Bekijk de foto van jullie tuin goed, wat zie je, welke herinnering komt boven? Je hoort de stem van G.B.J Hilterman waar ben je, wat doe je? Je voelt de wol van een vest, wat gebeurt er met je? Het gezicht, het gehoor, de tastzin. En dan volgt het hoofstuk ruiken. Nummer 4 van de belangrijkste zintuigen. Wonderbaarlijk wat er te voorschijn komt uit je brein als je langs een ligusterhaag loopt, of je neus boven een doos boenwas houdt. Groene zeep, het wasmiddel dat je moeder gebruikte, pas gemaaid gras, kippensoep, de tuin na een regenbui. De verhalen komen vanzelf. Vaak heel gedetailleerd. Verdrietige herinneringen. Mooie herinneringen. 

Na het onweer van gisteravond had ik gehoopt dat de natuur fris, schoongewassen zou ruiken. Dat is niet het geval. Het heeft nauwelijks geregend na het vuurwerk van lichtflitsen. De deuren staan wagenwijd open vanmorgen. Af en toe valt er een druppel. Ook geen geur dus van een tuin na een regenbui. Maar wel een sterke geur in de kamer: Twee takjes dille. Zojuist opgehaald bij de bloemenwinkel om de hoek. € 1,40. Een regen van herinneringen van heel lang geleden. Zon, zomer. Een leeg huis met ruime kamers. Witte lakens. Het lijf vol verlangen. Een open raam. Een koerende duif. Raadselachtige schilderijen aan de wand. En uit de zwarte boxen Maria Callas: J’ai perdu mon Eurydice. 

Alles gaat voorbij, verloren, maar ergens ligt de herinnering opgeslagen. Voor altijd. Wat ben je rijk, als je niet doof bent, of blind, je huid nog kan voelen, je nog kunt ruiken.