klootschietbal


“Geel? “En zo klein!” Ik ben niet enthousiast als ik mijn nieuwe klootschietbal overhandigd krijg.
Zaterdagmorgen negen uur. We gaan klootschieten zoals iedere week. Een groepje uit de straat. Twee uur een rondje door de natuur. Soms compleet, vaker niet. Altijd plezier, lachen en ja ook wel een beetje competitie. Een buurtactiviteit die ik iedereen kan aanraden. 

We staan in het parkje op elkaar te wachten en ik kijk naar mijn gloednieuwe gele klootschietbal. In verband met de aangescherpte Corona regelgeving hadden we besloten in het vervolg in twee teams te spelen en elk met een eigen bal. Het spelen met een eigen bal heeft het voordeel dat je verder uit elkaar loopt. De ballen waren opgehaald bij een meneer Schulten uit Ootmarsum die alles weet over klootschietballen. Want denk niet een bal is toch een bal, nee klootschietballen zijn er in allerlei kleuren, materialen, vullingen, gewichten en diameters. De mannen uit ons groepje waren naar Ootmarsum getogen voor het ophalen van de “maatballen”. Ik had geen voorkeur opgegeven of was het vergeten. Ik zou het wel zien. Ik heb wel vertrouwen in de man die de punten bijhoudt, onze boekhouder. En terecht. Want na de eerste worp was ik al mijn scepsis kwijt. Wat een heerlijke bal! Ik hoefde de bal alleen maar een slinger mee te geven. Zij vloog vooruit, bleef maar rollen, kon mijn ogen niet geloven. Ons teampje won, deze keer niet ondanks mij, maar dank zij mij. (Ik ben namelijk de slechtste schieter van ons groepje). De boekhouder had goed voor mij gekozen, goed naar mij gekeken. Een kleine bal die precies in mijn hand past en niet te zwaar is. Opvallend: de andere dames waren veel minder tevreden over de keuzes van hun echtgenoten, ze vonden hun bal te groot, of te zwaar.

Ja en dan de kleur. Geel. Niet de kleur die ik zou hebben gekozen. Tot ik me realiseerde dat ik uitgerekend die nacht gedroomd had over de bananengebakjes van bakker Ehrenhard aan de Rijssensestraat. Gele bananengebakjes. Die haalden we altijd op bij de koffie als er iets te vieren was. Of zomaar als we gelukkig waren. 

Het was het begin van een hele mooie dag. Een gelukkige dag.